Și din nou despre Consiliul Concurenței și ,,Avia Invest” SRL

Publicat pe Actualizat pe

Plenul Consiliul Concurenței a emis decizia sa nr.DCE – 14/20-45 din 30 iunie 2022 https://competition.md/public/files/DCE-14-20-45-din-30062022861fa.pdf prin care oferă o evaluare profesionistă privind preluarea controlului de către ,,Avia Invest” S.R.L. asupra ,,Aeroport Handling” S.R.L., în primăvara anului 2014, constată respectiva operațiune incompatibilă cu mediul concurențial și aplică amenda usturătoare și meritată întreprinderii ,,Aeroport Handling” S.R.L. în sumă de    17 480 027,66 MDL.

Deși distanța e de 7 ani de la punerea concentrării economice în aplicare, de 7 ani de funcționare distorsionată a pieței marcată de o concurență viciată,  într-un târziu societatea are parte de o decizie valoroasă:

  • se explică clar și cu dovezi pertinente preluarea controlului prin metoda dependenței economice. Participanții la orice piață vor avea posibilitatea să consulte acest punct de vedere al autorității de concurență pentru a înțelege și a lua conștient deciziile privind notificarea și realizarea operațiunilor de preluare a controlului;
  • participanții la piața au primit un semnal echivoc – în fața legii sunt toți egali, mai devreme sau mai târziu încălcarea Legii Concurenței este pedepsită. Hazardul aplicării selective nu va fi întreținut de Consiliul Concurenței.

Totodată regretăm atitudinea „blândă” aplicată de Plenul Consiliului Concurenței (în continuare- Plenul CC) față de propriile sale decizii anterioare. Ceva nu e de loc bine în istoria expusă în Decizia în cauză privind poziția Plenului CC expusă în anul 2017 (Decizia nr.CEP-10 din 10.04.2017 https://competition.md/public/files/Decizia-Plenului-Consiliului-Concurentei-nr-CEP-10-din-10042017793d9.pdf) referitor la aceiași concentrare economică considerată compatibilă cu piața. Astfel una și aceiași tranzacție este calificată fiind compatibilă cu piață în 2017, iar în 2022 – incompatibilă. Nu ține justificarea „la data adoptării acesteia nu se cunoștea despre implicarea întreprinderii ,,Avia Invest” SRL la tranzacția respectivă”, nu țin argumentele de ce nu se cunoștea și cine nu cunoștea (membrii Plenului CC nu cunoșteau?). Eu sunt martor a unor investigații pe intern inițiate de prima conducere a Consiliului Concurenței asupra unor acțiuni ale angajaților care se împotriveau unor decizii ilegale impuse de a fi realizate. Așa a fost curățată autoritate de concurență de cadre. Poate a venit timpul să fie inițiate investigații întemeiate pe intern pentru a stabili cauza unor instrumentări superficiale a dosarelor printre care, în primul rând, și dosarul consacrat preluării controlului asupra ,,Aeroport Handling” SRL.

Consiliul Concurenței are de răspuns la unele întrebări în fața societății. Una dintre ar fi – cum procedăm cu deciziile adoptate de Plenul Consiliului Concurenței care servesc drept „umbrele legale” în vederea menținerii unor distorsionări concurențiale – în cazul dat – 7 ani a durat fărădelegea. E suficientă  justificarea (???) expusă într-o altă decizie?

 P.S. Apropo asociația obștească PICON, încă în 2015, prin publicațiile sale (vezi-https://piconmoldova.com/2015/10/07/5-milioane-de-lei-taxa-de-stat-pentru-a-deveni-monopolist-in-republica-moldova/), a atenționat și despre superficialitatea examinării concentrărilor economice și despre implicarea ,,Avia Invest” SRL în tranzacția respectivă și despre consecințele tratării sumare a evaluării concertărilor economice. Deci cine a vrut a cunoscut, cine nu – alege justificarea.

Scris de Valentina Novac

Lasă un comentariu