Concurență neloială

PICON explica

Despre concurența neloială

În Republica Moldova normele ce interzic concurența neloială fac parte din politica concurențială a țării, în același rînd, cu interzicerea faptelor de limitare a concurenței (antitrust), controlul concentrărilor economice și ale ajutoarelor de stat.

Deși prin sancționarea practicilor anticoncurențiale (antitrust) autoritatea de concurență protejează concurența (nu concurenții), dat fiind impactul dezastruos al acestor acțini asupra funcționării piețelor, în cazul sancționării concurenței neloiale implicarea autotității conduce la rezolvarea unor conflicte personalizate între concurenți. În acest sens, autoritatea de concurență se poziționează „volens nolens„ de partea unuia sau altui concurent, contribuția la instaurarea unui comportament onest între participanții la piață fiind marcată de implicarea autorității de concurență în raporturile civile ale respectivelor.

Conform Legii Concurenței nr.183 din 11.07.2012 realizarea acțiunilor de  concurență neloială este interzisă (Capitolul III), însă Consiliul Concurenței are dreptul să le examineze doar la plîngere și doar pe acele indicate expres în Lege: discreditarea concurenților; instigarea la rezilierea contractului cu concurentul; obținerea și/sau folosirea ilegală a secretului comercial al concurentului, deturnarea clientelei concurentului; faptele de natură să creeze confuzie cu întreprinderea, produsele sau activitatea economică a unui concurent. Plîngerea poate fi înaintată de întreprindere, conform Formularului,  în termen de 6 luni de la data la care a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască despre realizarea presuselor acțiuni.

Important: Întreprinderile sunt în drept, în vederea soluționării problemelor legate de concurența neloială să se adreseze, direct, în instanța de judecată în cadrul termenului general de prescripție.

Proceduri – Investigația cazului de concurență neloială se desfășoară de angajații Consiliului Concurenței și prevede folosirea următoarelor instrumente: solicitarea de informații, intervierea persoanelor la sediul autorității; analiza faptelor constatate și raportarea acestora la norma legală. La finalul investigației se întocmește Raportul asupra investigației care se prezintă întreprinderilor în cauză pentru a-și exprima punctul de vedere asupra concluziilor și propunerilor din Raport. Garantarea dreptului la apărare prevede și asigurarea accesului la dosar și a dreptului la audieri.

Deciziile Plenului Consiliului Concurenței asupra investigației se bazează doar pe constatările din raportul de investigație asupra cărora întreprinderile și-au putut prezenta observațiile. Astfel Plenul decide -încetarea investigației cazului în lipsa probelor suficiente sau calificarea comportamentului neloial al întreprinderii drept încălcare a legislației concurențiale care atrage după sine și aplicarea de măsuri corective și sancționarea respectivă.

Sancționarea – comiterea acțiunii neloiale este sancționată de autoritate conform prevederilor Legii Concurenței. Mărimea amenzii este de pînă la 0,5% din cifra totală de afaceri realizată de întreprindere în anul anterior sancționării.

Întreprinderile sunt sancționate și pentru încalcări de ordin procedural. Nivelul maxim al acestor amenzi este de 0,5% din cifra totală de afaceri.

Deciziile Plenului Consiliului Concurenței prin care este sancționată acțiunea de  concurență neloială pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău.


Lasă un comentariu