Concurență

PICON explica

A.O. „PICON” își asumă rolul de a explica și informa pe înțelesul tuturor ce înseamnă concurența, care este rolul acestui domeniu important într-o economie prosperă și cum poate fi valorificată.

De ce trebuie să știm ce înseamnă concurența?

Experiența mai multor țări a demostrat incapacitatea economiei centralizat planificate de a crea eficient adevărate valori social-economice. Constituția Republicii Moldova declară economia țării drept economie de piață. Construcția și dezvoltarea economiei de piață sunt inimaginabile fără concurență. Mai simplu – rivalitatea economică între întreprinderi pe o piață anumită (în materie de specialitate – piață relevantă) reprezintă o forță unică în felul său pentru bunăstarea societății. Relația de concurență între participanții la piață, adică între profesioniști, produce efecte miraculoase asupra calității vieții tuturor oamenilor.

Cât de mult contează pentru fiecare dintre noi posibilitatea de a alege! Cât de mult ne dorim produse/servicii calitative și acces la cele inovative! Cât de mult ne pasă de nivelul prețurilor la respectivele produse!

Cât de important este ca statul să dirijeze profesionist eșecurile pieții!

Existența concurenței libere și loiale este condiția de bază întru obținerea beneficiilor evidențiate. De aceea, majoritatea societăților se îngrijesc să dispună de reguli clare care guvernează domeniul concurenței, de instituții publice care veghează asupra onorării acestor reguli de către întreprinderi, și, nu în ultimul rând, să fie în sine informate, să perceapă informația și să contribuie civic la îmbunătățirea mediului concurențial. Asociația Obștească ”PICON” își propune să muncească în acest sens. Vezi și: Scop și obiective

Relația de concurență între participanții la piață, adică între profesioniști, produce efecte miraculoase asupra calității vieții tuturor oamenilor.

Începând cu vara anului 2012 Republica Moldova are legislație conformă normelor europene în domeniul concurenței. Autoritatea responsabilă de aplicarea și respectarea legislației respective este Consiliul Concurenței. De menționat și importanța aportului ministerelor, agențiilor, altor instituții pentru asigurarea și promovarea concurenței în cadrul realizării atribuțiilor specifice sectoarelor industriale, dezvoltarea cărora le este încredințată. O colaborare constructivă dintre aceste instituții cu Consiliul Concurenței ar ridica calitatea soluțiilor indicate în vederea implementării cu succes atât a politicii concurențiale, cât și celei industriale.

Politica concurențială la zi cuprinde normele expuse în Legea concurenței nr.183 din 11.07.2012 și Legea cu privire la ajutorul de stat nr.139 din 15.06.2012.

Principalele norme materiale se referă la:

Dat fiind că anume investigației cazurilor de încălcare a legislație îi este dedicată o parte considerabilă a activității Consiliului Concurenței, de notat, că finalitatea acestea este asigurată de instanțele de judecată, competența cărora cuprinde controlul asupra deciziilor adoptate de respectiva autoritate. În acest context, evidențiem rolul temeinic al instanțelor de judecată în aplicarea politicii concurențiale.

Un aspect însemnat, dar modest abordat în țară este relația dintre politica concurențială și realizarea drepturilor la proprietate intelectuală.  Rezolvarea problemelor generate la intersecția normelor ce reglementează domeniile nominalizate este o adevărată provocare pentru autorități. Spre exemplu – gestionarea fenomenului importului paralel, dar și examinarea practicilor anticoncurențiale înfăptuite cu antrenarea obiectelor de proprietate intelectuală sau a concentrărilor economice realizate prin preluarea activelor aflate sub protecția drepturilor de proprietate intelectuală. Mult mai cunoscută este activitatea de reprimare a concurenței neloiale care atacă dreptul titularului la proprietatea intelectuală.

Cu considerarea dificultății de percepere și implementare, dar și importanței normelor concurențiale este nevoie să depunem efort comun întru promovarea culturii concurențiale și limitarea tentației de încălcare a legii de către întreprinderi și autorități.

Vezi și:

Acordurile anticoncurențiale

Abuzul de poziție dominantă

Acțiunile abuzive ale autorităților publice


Lasă un comentariu