5 milioane de lei – taxă de stat pentru a deveni monopolist în Republica Moldova

Publicat pe Actualizat pe

Semnat de:
Andrei IONEL
membru al A.O. „PICON”,
specialist în domeniul concurenței
Vorbeam într-un articol anterior despre felul în care Consiliul Concurenței (CC) a autorizat una dintre concentrările economice din Republica Moldova examinate prin prisma noii Legi a concurenței (armonizată celei europene). Nu a trecut mult timp până a „culege și roadele” acelei abordări superficiale pe care a avut-o Consiliul Concurenței în cazul preluării controlului de către o întreprindere privată asupra unei întreprinderi de stat – „Aeroport Handling” S.A.
Schemă: Legătura dintre Aeroport Handling și Avia Invest„Încă o amendă pentru abuz de poziție dominantă” – așa sună titlul comunicatului de presă al Consiliului Concurenței prin care este adus la cunoștința publicului că „Avia Invest” SRL a fost amendată cu aproximativ 5 milioane de lei pentru abuzul de poziție dominantă asupra companiei „MGH Groud Handling”. Pare a fi o realizare bună – a fost depistată o încălcare, bugetul de stat va fi suplinit cu 5 milioane de lei – dar „rozul” se face „negru” atunci când citim cu atenție Decizia Plenului CC nr. APD-59 din 10.09.15. Desprindem din acestă decizie că una din cele două companii care prestau servicii de deservire la sol a aeronavelor și alte servicii prestate în zonele de securitate cu acces limitat ale aeroporturilor practic a fost eliminată de pe piață. Și asta fără careva premise ca situația să fie remediată.
Prin acțiunile sale, „Avia Invest” SRL, în calitate de administrator al complexului patrimonial al Aeroportului Internațional Chișinău a eliminat de pe piață compania „MGH Groud Handling” SRL și asta în favoarea companiei „Aeroport Handling” SRL – fostă companie de stat care la data de 08.04.2014 a fost procurată de „Valan International Cargo Charter” SRL, acesta din urmă deținând controlul asupra ei doar 51 de zile, adică până la data de 02.06.2014 – ce s-a întâmpat după aceasta nu era dezvăluit în decizia CC nr. CEP-30 din 23.04.2015 – în schimb poate fi dedus din decizia CC nr. APD-59 din 10.09.2015.

Astfel,  „Valan International Cargo Charter” SRL  vinde „Aeroport Handling” companiei „Air Hadling”  care este deținută de ÎCS „Air Clasica”, acesta din urmă fiind și fondatoarea companiei „Classica Air”. Deja nu mai este un secret pentru nimeni că „proprietarul” acestor companii este Ilan Shor (a declarat-o deschis chiar el). Totodată, oficial, Ilan Shor mai este și membru al Consiliului de Administrare al SRL  „Avia Ivest”. Legătură directă între „Avia Invest” SRL și „Aeroport Handling” SRL este la suprafață – legătură despre care Consiliul Concurenței a fost înștiințat chiar și de Guvernul RM când a restransmis scrisoarea Serviciului de Informații și Securitate la data de 15.04.15.
Schemă: Legătura dintre Aeroport Handling și Avia InvestAcesta înseamnă că autoritatea care examina preluarea controlui asupra „Aeroport Handling” S.A. de către „Valan International Cargo Charter” SRL știa încă înainte de a emite o decizie asupra acestei investigații că „noul” proprietar al „Aeroport Handling” SA este o companie de care depinde în mod direct posibilitatea de activitate a acesteia și a concurenților ei pe piața prestării serviciilor de deservire la sol a aeronavelor și alte servicii prestate în zonele de securitate cu acces limitat ale aeroporturilor. La scurt timp de la această schimbare a proprietarilor, acțiunile anticoncurențiale nu s-au lăsat așteptate și unicul concurent al „Aeroport Handling” SA – „MGH Groud Handling” SRL a ajuns la marginea prăpastiei. De la o cotă de 35% din piață aceasta a ajuns să dețină doar 5% și nu este exclus ca în lipsa unui contract de locațiune a spațiilor cu „Avia Invest” SRL  să fie eliminată complet de pe această piață.
PICON explica
Rolul Consiliului Concurenței:
Prin decizia APD-59 din 10.09.2015, Consiliul Concurenței a stabilit încălcarea și a amendat compania „Avia Invest” –  dar oare aceasta rezolvă problema în fapt? – răspunsul este, cel mai probabil că NU și asta pentru că CC nu a emis și o prescripție prin care să oblige „Avia Invest” să încheie contracte cu „MGH Groud Handling” SRL în condiții similare celor aplicate în raport cu „Aeroport Handling” SRL asfel încât să fie asigurate premisele unei concurențe sănătoase.
O altă problemă gravă este și inacțiunea Consiliului Concurenței în cazul preluării controlului asupra „Aeroport Handling” SRL de către o companie afiliată celei care administrează patrimoniul Aeroportului Internațional Chișinău – această operațiune reprezintă o concentrare economică cu efecte anticoncurențiale majore (care de altfel nu s-au lăsat așteptate). Spun „inacțiune” pentru că la moment nu avem careva indicii care să demonstreze faptul că ar fi pornit o investigație în acest sens cei de la Consiliul Concurenței. În schimb, avem răspunsul autorității de concurență la această problemă adresat companiei „MGH Groud Handling” SRL atunci când aceasta din urmă, prezentând observații la raportul de investigației asupra cazului inițiat prin Dispoziția CC nr. 9 din 16.03.2015 a atenționat CC despre „concentrarea economică” dintre „Avia Invest” SRL și „Aeroport Handling” SRL – la care Consiliul Concurenței i-a cerut completarea formularului de plângere.
Eu încă sper să nu am dreptate, dar chiar dacă CC are în derulare o investigație pe seama preluării controlului asupra „Aeroport Handling” SRL de către o companie afiliată „Avia Invest” SRL, suntem deja la cel puțin 6 luni distanță de când Consiliul Concurenței cunoaște despre acest fapt, timp în care unicul concurent al „Aeroport Handling” SRL este pe cale de a fi exclus totalmente de pe piață.
În concluzie, nu ne rămâne să credem altceva decât faptul că autoritatea care trebuie să vegheze asupra unui mediu concurențial sănătos a „facilitat” și a „legalizat” crearea unui monopol pe piața prestării serviciilor de deservire la sol a aeronavelor și alte servicii prestate în zonele de securitate cu acces limitat ale aeroporturilor.
Publicitate

Un gând despre „5 milioane de lei – taxă de stat pentru a deveni monopolist în Republica Moldova

    […] Apropo asociația obștească PICON, încă în 2015, prin publicațiile sale (vezi-https://piconmoldova.com/2015/10/07/5-milioane-de-lei-taxa-de-stat-pentru-a-deveni-monopolist-in-rep…), a atenționat și despre superficialitatea examinării concentrărilor economice și despre […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s