Proprietate intelectuală

PICON explica

A.O. „PICON” își asumă rolul de a explica și informa pe înțelesul tuturor ce înseamnă proprietatea intelectuală, care este rolul acestui domeniu important într-o economie prosperă și cum poate fi valorificată.

 Ce înseamnă proprietatea intelectuală?

Rolul proprietății intelectuale în dezvoltarea economică  este în continuă creștere atât într-o țară luată aparte, cât și la nivel global. Există foarte multe surse de informații din domeniu de la unele cu o expunere teoretică la cele de popularizare a domeniului. Totodată valorificarea potențialului oferit de proprietatea intelectuală este departe de a fi epuizată sau exploatată la maximum. Nu în ultimul rând din cauza înțelegerii insuficiente a oportunităților oferite de proprietatea intelectuală.

Cele expuse ne încurajează să mai facem o încercare de a conștientiza o dată în plus potențialul menționat, încercare  asociată cu expunerea pe calea site-lui și a altor mijloace a diverse experiențe utile din domeniu.

 

Una din multiplele definiții ale Proprietății Intelectuale este:

Proprietatea Intelectuală se referă la creațile minții umane și alte valori intelectuale.

 

  • Creații ale minții umane sunt:
    • Idei ca creații funcționale (invenții, modele de utilitate, soiuri noi de plante, secrete comerciale, know-how);
    • Forme de expresie (design industrial, creații literare, artistice, științifice);

 

  • Alte valori intelectuale care pot avea valoare comercială sunt:
    • Reputația firmei — goodwill (reprezentat prin mărci de comerț, denumiri de firmă, indicații geografice) și reputația personală;
    • Unele produse rezultate de la eforturi intelectuale (interpretări ale operelor, fonograme, emiterea în eter a posturilor de radio, bazele de date).

 

Domeniile de interes ale mebrilor asociației vor intersecta toate aspectele Proprietății Intelectuale în măsura în care ne vor permite resursele și în dependență de interesul manifestat în lume față de aceste aspecte.

Vom încerca să sistematizăm materialele făcute public în corespundere cu etapele valorificării proprietății intelectuale, mai puțin evidențiind obiectul de Proprietate Intelectuală.

 

Crearea proprietății intelectuale

Prezintă interes aspectele ce țin de activitatea inventivă, strategii de piață, studii de piață, elaborarea brandbook-urilor.

Crearea Proprietății Intelectuale, de obicei este interpretată ca o activitate creatoare, care nu poate fi supusă unei formalizări și reglementări. Totuși, unele companii moderne au reușit să  transforme procesul creării într-o activitate destul de puternic reglementată, fără a exclude, desigur, elementul creativ. De asemenea, strâns legată de crearea proprietăţii intelectuale este activitatea de cercetare – dezvoltare şi inovare care constituie o componentă strategică, importantă pentru dezvoltarea economică.

Înregistrarea obiectelor de proprietate intelectuală

Înregistrarea obiectelor de proprietate intelectuală este foarte bine descrisă prin materialele oficiilor naționale de proprietate intelectuală — legile respective și regulamentele de procesare a solicitărilor de înregistrare. Totuși apar foarte multe aspecte problematice atât la înregistrările naționale, cât și cele pe cale internațională, analiza  cărora este foarte interesantă și ar contribui la o înțelegere mai bună a întregului sistem de Proprietate Intelectuală.

Protecția Proprietății Intelectuale

Elementul de bază al protecției obiectelor de Proprietate Intelectuală îl constituie înregistrarea. Există o diversitate de acțiuni menite să fortifice protecția și să evite încălcarea drepturilor de Proprietate Intelectuală. Deseori cazurile cu răsunet de încălcare a drepturilor de Proprietate Intelectuală joacă un rol instructiv pentru elaborarea noilor măsuri suplimentare de protecție.

Valorificarea și exploatarea Proprietății Intelectuale

Un domeniu greu de abordat, dar absolut necesar pentru ca întreaga istorie cu Proprietatea Intelectuală să devină eficientă. Cunoașterea istoriilor de succes din lume, diseminarea informației, asimilarea experienței pot să scurteze calea spre valorificarea și exploatarea eficientă a Proprietății Intelectuale.

Toate etapele menționate sunt totodată elemente ale managementului Proprietății Intelectuale.

În altă ordine de idei, postările vor fi asociate cu tag-uri în conformitate cu obiectul de Proprietate Intelectuală:

  • Drept de autor
  • Drepturi conexe
  • Dreptul brevetului (brevet de invenție, soiuri de plante, etc)
  • Dreptul la mijloace de individualizare (marcă, denumire de firmă, indicație geografică, denumire de origine, denumire de domen)
  • Know-how (secret comercial)

Lasă un comentariu