Vezi și:
Acțiunile abuzive ale autorităților publice
Despre abuzul de poziție dominantă
Conform Legii Concurenței nr.183 din 11.07.2012 în Republica Moldova abuzul de poziție dominantă este interzis. Instituția publică responsabilă de investigarea abuzului și sancționarea întreprinderilor care fac abuz de poziția lor dominantă este Consiliul Concurenței.
Important – a fi dominant nu este ilegal. Este ilegal comportamentul abuziv.
Poziția dominantă – determinarea faptului dacă o întreprindere este dominantă pe piață constituie un exercițiu absolut necesar, realizat de Consiliul Concurenței, întru calificarea acțiunii abuzive. În acest context primul și cel mai important pas este delimitarea corectă a pieții relevante proprii activităților desfășurate de întreprindere prin prizma eventualei probleme concurențiale.
Factorii care definesc poziția dominantă sunt – cota de piața, expansinea și intrarea pe piață, puterea cumpărătorilor. Doar analiza combinată a acestora poate întemeia concluzia referitor la deținerea poziției dominante. Excepție – întreprinderea are mai mult de 50% din piața relevantă, în caz dacă respectiva întreprindere nu prezintă probe contrare în legătură cu stabilirea poziției sale dominante.
Abuzul de poziție dominantă – întreprinderea dominantă este responsabilă de felul în care acționează și trebuie să se asigure că în rezultat nu afectează concurența sau lezează interesele colective ale consumatorilor. Cele mai frecvente practici abuzive sunt – împunerea unor prețuri inechitabile; limitarea producției, comercializării sau dezvoltării tehnologice; aplicarea unor condiții inechitabile la prestații echivalente; condiționarea încheierii contractelor cu prestații suplimentare ce n-au legătură cu obiectul acestot contracte…
Evaluarea abuzului de poziție dominantă, în baza probelor, ține de competența Consiliului Concurenței. Numai în cazul cînd prin probe concludente este dovedit că acțiunea dominantului aduce daune concurenței sau lezează interesele colective a consumatorilor finali, respectiva acțiune poate fi calificată drept abuzivă și sancționată conform legislației concurențiale. Întreprinderea dominantă are dreptul să demonstreze că practicile sale sunt justificate.
Procedura de investigare este inițiată la cerere (după o primă fază de examinare prealabilă) sau din oficiu (în baza materialelor de care dispune autoritatea).
Investigația cazului de poziție dominantă se desfășoară de angajații Consiliului Concurenței și prevede folosirea următoarelor instrumente: solicitarea de informații, intervierea persoanelor la sediul autorității, desfășurarea inspecțiilor și intervierea în cadrul inspecției; analiza faptelor constatate și raportarea acestora la norma legală. La finalul investigației se întocmește Raportul asupra investigației care se prezintă întreprinderilor în cauză pentru a-și exprima punctul de vedere asupra concluziilor și propunerilor din Raport. Garantarea dreptului la apărare prevede și asigurarea accesului la dosar și a dreptului la audieri.
Deciziile Plenului Consiliului Concurenței asupra investigației se bazează doar pe constatările din raportul de investigație asupra cărora întreprinderile și-au putut prezenta observațiile. Astfel Plenul decide -încetarea investigației cazului în lipsa probelor suficiente sau calificarea comportamentului abuziv al întreprinderii drept încălcare a legislației concurențiale care atrage după sine și aplicarea de măsuri corective și sancționarea respectivă.
Plenul Consiliului Concurenței are dreptul, începînd cu anul 2015, în vederea restabilirii rapide a mediului concurențial, să ia decizii privind acceptarea angajamentelor propuse de întreprinderi. Aceste decizii se iau, fără a fi constatată încălcarea legislației concurențiale de către întreprinderea dominantă, în baza angajamentelor propuse de respectiva întreprindere. Angajamentele în cauză trebuie să răspundă preocupărilor Consiliului Concurenței în legătură cu presupusa încălcare. În cazul cînd consecințele abuzului de poziție dominantă sunt deosebit de grave pentru piață, producînd efecte pe zone întinse, Consiliul Concurenței nu va accepta angajamente.
Sancționarea – întreprinderile antrenate în practici anticoncurențiale sunt sancționate de autoritate conform prevederilor Legii Concurenței. Mărimea amenzii, calculată în baza cifrei de afaceri realizate de întreprindere, reflectă gravitatea și durata încălcării. Nivelul maxim al amenzii este de 5% din cifra totală de afaceri realizată de întreprindere.
Întreprinderile pot fi sancționate și pentru încalcări de ordin procedural. Nivelul maxim al acestor amenzi este de 0,5% din cifra totală de afaceri.
Deciziile Plenului Consiliului Concurenței prin care este sancționat abuzul de poziție domnantă pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău.