Opinie: Înțelegere de cartel pe piața de taximetrie din Chișinău?/Exemplul României

Publicat pe Actualizat pe

În Chișinău sunt înregistrate aproximativ 44 de companii de taxi. Aparent, tot atâtea oferte de prețuri ar trebui să existe la apelarea serviciilor de taxi. Ar trebui …

taxiFaptul că firmele de taxi nu folosesc taximetrul[1] nu mai este o noutate pentru chișinăuieni, deși ele sunt obligate prin Hotărârea Guvernului nr. 854 cu privire la Regulamentul transporturilor auto de călători și bagaje. Pe lângă asta, încă de la apelul efectuat către o companie de taxi pentru a solicita o mașină, cei de la dispecerat întreabă adresa unde vrei să ajungi și, înainte de a reveni cu datele privind timpul sosirii mașinii, persoana de la receptor informează că prețul va fi „aproximativ de 30-45 de lei, în funcție de sectorul în care ne aflăm și unde ne deplasăm.

– Bună ziua! Am nevoie de un taxi la str. Tudor Vladimirescu 2/3 (sectorul Rîșcani).

– Добрый день. Куда вы идете? (trad. din rusă: Bună ziua. Unde mergeți?)

– Botanica, bulevardul Dacia.

– Cтоимость проезда 40 леев. Подождите, мы перезвоним. (trad. din rusă: Prețul călătoriei va fi 40 de lei. Așteptați apelul nostru.)

Locuind de câțiva ani în Chișinău, am fost nevoiți să apelăm cel puțin o dată la majoritatea firmelor de taxi și am observat că această politică de prețuri o au cele mai multe dintre ele.

Centru Botanica Buiucani Rîșcani Ciocana Telecentru
Centru 30 35 35 35 35 35
Botanica 35 30 45 40 40 35
Buiucani 35 45 30 40 45 40
Rîșcani 35 40 40 30 35 40
Ciocana 35 40 45 35 30 45
Telecentru 35 35 40 40 45 30

(Din deduceri personale)

Atunci când prima firmă de taxi la care am sunat nu are mașini libere, apelăm la următoarea companie. Și nu de puține ori ni s-a întâmplat să primim răspunsul de la al doilea operator de taximetrie apelat că: „Suntem partenerii companiei la care ați apelat mai devreme și am căutat și noi mașină pentru Dvs., dar nu avem niciuna disponibilă în zona respectivă” în loc de „Добрый день. Куда вы идете? (trad. rus.: Bună ziua. Unde mergeți?)” Cum știau destinația noastră fără ca noi să mai anunțăm? Care parteneri?

Părerea noastră este că aceste parteneriate sunt, de fapt, niște înțelegeri între companiile „concurente” care aplică nestingherit aceeași politică de prețuri.

Mai mult, în septembrie 2014, patronii mai multor companii au anunțat majorarea tarifelor, motivând scumpirea carburanților. Faptul că majorarea s-a produs simultan nu mai este o noutate. Se pare că „simultaneitatea” modificărilor prețurilor este în vogă pentru mai multe domenii (scumpirea carburanților, de exemplu) care, paradoxal sau nu, dar generează doar frustrarea societății și, pentru ochii lumii, a unor instituții de stat. Din păcate, însă, acestea din urmă nu au reacții ferme care să stopeze și să sancționeze aceste acțiuni.

Asemenea ”simultaneități” și aplicări la indigo a prețurilor par a fi ilegale și dacă se adeverește acest lucru atunci ele trebuie pedepsite conform Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012. Prin art. 5 din Legea menționată, astfel de înțelegeri sunt interzise și, prin urmare, trebuie contracarate și pedepsite ca atare.

Un exemplu de urmat în acest sens sunt acțiunile Consiliului Concurenței din România. Autoritatea română a amendat cu 505 021 euro opt firme de taxi din București și județul Ilfov pentru participarea la o înțelegere tacită concertată, având ca obiect fixarea tarifului de transport în regim de taxi. În 2010 și 2011, CC România a sancționat și înțelegerile de cartel între operatorii de taximetrie din mai multe localități (Constanța, Timișoara, Baia Mare și Târgu-Mureș) prin care se eliminase orice formă de concurență prin preț. În cazurile finalizate au fost sancționate 34 de companii, amenzile aplicate fiind în valoare totală de 363 438 euro (1 635 470 lei românești). (Vedeți aici comunicatul de presă)

Vom ajunge oare să vedem și noi intervenția autorităților abilitate de la noi din țară? Și cel mai important: această intervenție să dea și rezultate …

Se întreabă Andrei și Natalia IONEL

[1] Taximetru – aparat de taxat dotat cu mașină de casă și de control cu memorie fiscală, cu funcții suplimentare de măsurare a timpului și a distanței parcurse, calculare automată pe baza tarifelor stabilite a sumei datorate de pasager, afișare a sumei de plată și emitere, la finere cursei, a bonului de casă (Conform Hotărârii Guvernului nr. 854 din 28.07.2006 cu privire la Regulamentul transporturilor auto de călători și bagaje, art. 9)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s