Exemplu de urmat: transparență în activitatea Departamentului Antitrust

Publicat pe Actualizat pe

Direcția Generală Concurență sau Departamentul Antitrust al Comisiei Europene, la 15 aprilie curent, a făcut publice unele acțiuni ale sale referitor la comportamentul companiei Google pe piața Spațiului Economic European – SEE (28 țări plus Norvegia, Islanda și Lihtenștein): http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4780_en.htm.

În, primul rând, Comisia comunică despre faptul, că i-a transmis companiei Google Raportul asupra investigației cazului, inițiat în 2010. Cazul a fost inițiat la plîngerea parvenită din partea unor furnizori de servicii de căutare pe Internet. Plîngerea se referă la abordarea discriminatorie aplicată de Google serviciilor prestate de respectivii furnizori:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-10-1624_en.htm. Raportul întocmit de Comisie, urmare a finalizării procesului de investigație, conține opinia sa preliminară  (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4781_en.htm) și vine cu următorul mesaj de bază – o întreprindere cu poziție dominantă trebuie să tratateze identic atît produsele/serviciile proprii cît și produsele/serviciile echivalente ale concurenților săi. Compania Google este stabilită cu poziție dominantă pe piața serviciilor de căutare generală pe Internet cu o cotă de 90 la sută în majoritatea țărilor SEE. Google este invinuit de abuz de poziție dominantă (încălcarea normelor concurențiale – art.102 din Tratatul UE), prin favorizarea sistematică a serviciului său de căutare a produselor și de comparare a prețurilor la produse oferite on-line (Google Shopping; Google Product Search) în cadrul paginilor sale de căutare generală. Astfel Google direcționa cumpărătorii spre utilizarea serviciului său, îndepărtându-i de la serviciile identice ale concurenților și, în acest mod, de la cele mai relevante rezultate ca răspuns la solicitarea de căutare a serviciilor de căutare a produselor din magazinele on-line și de comparare a prețurilor la acestea. De remarcat, că Comisia n-a susținut angajamentele propuse de Google, considerîndu-le insuficiente pentru soluționarea problemelor concurențiale create de dominant. Despre cum se va descurca Google în continuare cu învinuirile aduse vom afla după pronunțarea deciziei asupra investigației. Între timp, Google urmează să-și realizeze drepturile la apărare, prezentînd probe concludente drept raspuns la constatările și concluziile din Raport. Totodată ancheta va continua pe motivul existenței altor capete supuse examinării, și anume – tratamentul favorabil acordat de Google altor servicii de căutare specializate, copierea conținutului paginilor web ale concurenților, exclusivitatea publicitară și restricționarea nejustificată a difuzorilor de publicitate.

În rândul doi, nu și după importanță, Comisia anunță despre inițierea unei investigații separate referitor la comportamentul Google aferent expoatării sistemului de operare mobil Android în legătură cu aplicațiile și serviciile pentru dispozitive mobile inteligente: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4782_en.htm.

Inițierea este făcută la plîngerea a două companii, precum și din propia inițiativă a Comisiei. Conform comunicatului Comisia se va concentra asupra investigării următoarelor trei aspecte:

  1. Împiedicarea ilegală a dezvoltării și accesului la piața de aplicații sau servicii concurente de către Google prin solicitarea sau stimularea producătorilor de smartphone și tablete să pre-instaleze exclusiv aplicații sau servicii proprii Google;
  2. Împiedicarea producătorilor de smartphone și tablete care doresc să instaleze aplicații și servicii Google pe unele dispositive cu Android modificat sau versiuni de Android potențial concurente (Android forks), sau pe alte dispositive, astfel împiedicând dezvoltarea și accesul la piața sistemelor de operare mobile rivale și aplicațiilor sau serviciilor mobile;
  3. Impiedicarea ilegală a dezvoltării și accesului la piața de aplicații sau servicii concurente de către Google prin legarea sau gruparea anumitor aplicații și servicii Googledistribuite pe dispositivele Android cu alte aplicații, servicii și/sau interfețe programe Google.

Comisia își propune să evalueze comportamentul ca fiind sau practică unilaterală  (abuz de poziție dominantă) sau coordonată (acorduri anticoncurențiale între Google și producătorii de dispositive inteligente).

Comunicatele Comisiei Europene reprezintă o adevărată sursă de informare  despre activitatea Departamentului Antitrust în calitate de organ cu compentențe executive în domeniul concurenței. În acest context atingînd și scopul de a educa participanții la piață și de a promova concurența. Ne dorim sa avem și în Republica Moldova acces la comunicate cu încărcătură informativă pentru societate, plasate pe site-ul oficial al Consiliului Concurenței. Societatea merită să cunoască ce învinuiri sunt aduse întreprinderilor, și care este mărimea absolută a amenzilor aplicate după demonstrarea comportamentului anticoncurențial ale acestora. În caz contrar suntem alimentați cu un terci informativ gen – ”acțiuni concertate de stabilire a prețurilor de către comercianții de electrocasnice” care pînă la urmă s-au dovedit a fi încălcări de procedură, amenda fiind indicată în procente de la cifra de afaceri, iar cifra de afaceri expusă in  puncte de suspensie (…). E informativ, nu?  Și informațiile despre notificarea ajutorului de stat opresc gîndirea din start – textul ce urmează este preluat integral la data de 17 aprilie 2015 de pe sait-ul autorității de concurență http://competition.md/news/consiliul-concuren%C5%A3ei-examineaza-notificarea-parvenita-de-la-primaria-ialoveni.html:

„Consiliul Concurenţei examinează notificarea parvenită de la Primăria Ialoveni

Consiliul Concurenței examinează notificarea parvenită de la Primăria Ialoveni cu privire la deciziei consiliului orășenesc Ialoveni nr. 1-32 din 12 februarie 2015, cu privire la transmiterea unor bunuri. Notificarea a devenit efectivă la data de 18.02.2015.

În acest context, Consiliul Concurenței este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la terţi, în legǎturǎ cu notificarea menționată.”

Observaţiile şi punctele de vedere pot fi transmise prin poştǎ la urmǎtoarea adresǎ: Consiliul Concurenţei, mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare 73/1, MD-2001 sau prin fax la nr. 0(22)27-06-06.”

Poate cineva să aibă punct de vedere reeșind din informația oferită?

E de muncit la capitolul transparență, e de învățat de a respecta societatea.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s