Noi achiziții de afaceri pe piața ciocolatei și cacao

Publicat pe Actualizat pe

Sursă foto: www.cargill.co.uk
Sursă foto: http://www.cargill.co.uk
Tranzacția de vânzare – cumpărare a afacerii cu ciocolată industrială a celor doi lideri mondiali ai comerțului agricol și industriei produselor alimentare, Cargill și Archer Daniels Midland, ambele companii americane, a fost autorizată condiționat recent (17 iulie 2015) de Comisia Europeană. De rând cu acordul Departamentului de Justiție al SUA, obținut  anterior,  companiile vizate încheie procesul legat de notificare a concentrărilor economice care le va permite realizarea acordului la nivel mondial.
Cargill-ADM-LogosArcher Daniels Midland (ADM) este unul dintre cei mai mari procesatori de produse agricole din lume, cu experiență de mai mult de un secol, fiind și un furnizor de ingrediente alimentare de talie mondială. Culturile aflate preponderent în atenția ADM sunt oleginoasele, grâul, porumbul și cacao. Colectarea acestora se realizează printr-o rețea logistică a ADM ce cuprinde peste 75 țări. Printre activele gestionate de ADM se numără mai mult de 265 de instalații de prelucrare, 460 facilități de achiziții a culturilor din lume și rețeaua de transport a culturilor. Întreprinderile ADM practică respectivele activități și în România, Rusia, Ucraina.

Compania Cargill este cunoscută pe piața agroalimentară, dar și pe cea financiară de 150 ani. Având angajate peste 150 000 persoane în 67 țări, inclusiv Romania și Ucraina, Cargill a început ca depozit de cereale. În 2007, potrivit datelor Forbes, Cargill s-a situat pe locul 2 al celor mai mari companii private din lume.
Despre intenția de a pleca din afacerea cu cacao și ciocolată ADM a informat acționarii săi, prezentând acțiunile întreprinse pentru optimizarea activităților în Raportul  de activitate pentru anul 2014. În particular este menționată atingerea acordului cu Cargill referitor la cumpărarea de către această companie a afacerii cu ciocolată la un preț de 440 mln de dolari și cu Olam International Limited  (Singapore) a afacerii-cacao la prețul de 1.3 mlrd $.
Comisia Europeană a recepționat notificările despre ambele vânzări: la 19 ianuarie 2015 referitor la preluarea afacerii cu ciocolata, iar la 30 aprilie – a celei cu cacao. Comisia a considerat că operațiunea ce vizează piața comercializării boabelor-cacao și a produselor de cacao (lichiorul din cacao, untul și pulberele) nu va crea probleme de ordin concurențial pe motiv că mai mulți jucători puternici sunt acțivi pe piețele în cauză și cota cumulată  a ADM și Olam International Limited pe piețele unde se suprapun acțivitățile acestora este una moderată. Astfel  Comisia la 11 iunie 2015 a comunicat despre autorizarea necondiționată a preluării controlului asupra afacerii globale cu cacao a ADM de către Olam International Limited prin achiziționarea de active și acțiuni.
În ceea ce ține de preluarea afacerii cu ciocolată a companiei ADM de către Cargill, Comisia a supus-o unei investigații profunde, dat fiind nivelul înalt de concentrare a pieții europene de ciocolată industrială. Ambele companii aveau statut de furnizori importanți de ciocolată industrială în formă lichidă și solidă.  Îngrijorarea Comisiei a constat în riscul de creștere a prețurilor la ciocolata industrială pentru clienții mici și mijlocii localizați în preajma unităților de producere ADM și Cargill, din  Mannheim  (Germania). Pentru a răspunde preocupării Comisiei Cargill s-a angajat să vândă cea mai mare fabrica de ciocolată a ADM  din Europa (Mannheim) unui cumpărător adecvat. De menționat că Comisia a investigat și alte posibile efecte în legătură cu proiectul de achiziție, inclusiv faptul că Cargill este un comerciant important de cacao, însă alte probleme decât proprii pieții ciocolatei industriale din Germania nu au fost identificate. Astfel Comisia Europeană a autorizat condiționat preluarea controlului asupra afacerii cu ciocolată a ADM de către Cargil.
După finisarea tranzacției, trei fabrici de ciocolată, de produse compuse și lichior din America de Nord – Milwaukee (WI), Hazleton (Penn.) Și Georgetown (Ontario), precum și trei fabrici de ciocolată și produse compuse dîn Europa – Liverpool (Marea Britanie), Gestionarea (Belgia) și Mannheim (Germania) vor  aparține Cargill, împreună cu brăndurile Ambrosia®, Merckens® și Schokinag®. Unitatea de producție din Mannheim urmează să fie păstrată ca unitate aparte și vândută conform angajamentelor luate de Cargill. Celelalte active nominalizate se vor alătura multor altor unități de prelucrare a ciocolatei și cacao aflate în proprietatea Cargill din Belgia, Brazilia, Canada, Côte d’Ivoire, Franța, Germania, Ghana, Indonezia, Olanda, Marea Britanie și SUA.
Surse:
Comisia Europeană 
Cargill.com
ADM.com
PICON explica
Prevenirea problemelor de ordin concurențial urmare a concentrării afacerilor pe piață este o formă elegantă de reglementare a proceselor de modificare a structurii piețelor. Totodată capacitatea de realizare a acesteia, în același rând cu dispunerea de norme legale adecvate cere de la autoritățile de concurență virtuozitate profesională.
Vezi aici care sunt normele de care trebuie să se conducă Consiliul Concurenței la examinarea și investigarea concentrărilor economice, precum și în ce cazuri poate solicita dizolvarea concentrării economice.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s