Săptămâna trecută Hong Kong s-a aliniat țărilor ce aplică legislația concurențială. Este de remarcat, că o economie de talia Hong Kong a semnalizat nevoia de a fi monitorizată prin prizma antitrustului mai mult de 15 ani în urmă. Discuțiile referitor la politica concurențială, ce urma nu numai să se integreze în procesele de dezvoltare economică, dar și să le impulsioneze, au finalizat cu adoptarea de către Consiliul Legislativ al Hong Kong, la 14 iunie 2012, a Ordonanței privind concurența.
Intrarea în vigoare a fost stabilită pentru 14 decembrie 2015. Familiarizarea societății cu noile reguli concurențiale a început cu trei ani înainte de data în cauză. Astfel conform Ordonanței privind concurența în 2013 au fost create două instituții – Comisia Concurenței și Tribunalul Concurenței, ambele menite să asigure implementarea Ordonanței. Perioada de trei ani – între adoptare și intrare în vigoare a fost una plină de evenimente dedicate promovării și explicării noilor reguli de comportament. Comisia Concurenței a depus un efort plauzibil pentru a pregăti businessul să respecte noile reguli. De rând cu multiplele seminare, mese rotunde, distribuire de informații explicative, ghiduri, Comisia a fost protagonista a 10 filmulețe dedicate prevenirii încălcărilor anticoncurențiale. Ordonanța privind concurența este în spiritul legislației antirust din UE și SUA și interzice limitarea concurenței impunând respectarea a trei reguli de bază: interzicerea acordurilor anticoncurențiale, interzicerea abuzului de poziție dominantă și interzicerea concentrărilor economice anticoncurențiale. Și dacă prima și a doua regulă se aplică tuturor sectoarelor economiei, a treia – doar pieței telecomunicațiilor. În vara anului 2015 Comisia Concurenței a emis 6 acte secundare întru înțelegerea și implementarea corectă a normelor prevăzute de Ordonanță privind concurența. De remarcat că sancționarea pentru încalcarea normelor concurențiale ține de Tribunalul Concurenței.
Suportul public acordat de Comisie întreprinderilor, asociațiilor de întreprinderi, altor entități interesate este menit să contribuie la implementarea normelor concurențiale cu impact pozitiv pentru economia Hong Kong și cetățenii acestuia.
In comparație: Consiliul Concurenței din Republica Moldova (fosta Agenție Națională pentru Protecția Concurenței) a fost creată în 2007 și a pornit imediat să implementeze Legea privind protecția concurenței nr.1103 din 30.06.2000, inițiind cazuri și aplicând, în rezultatul examinării, sancțiuni agenților economici. Noua Lege a Concurenței a fost adoptată de Parlamentul RM la 11.07.2012, intrată în vigoare la 14.09.2012 (la data publicării). Membrii Plenului Consiliului Concurenței (organ colegial decizional compus din 5 membri) au fost numiți în funcție de Parlamentul RM un vara anului 2013, iar actele normative întru implementarea Legii Concurenței au fost adoptate de noul Plen la 30.08.2013. Deci, perioada între adoptare și intrare în vigoare – doar două luni; actele subordonate împlementării Legii – emise peste un an de la adoptarea Legii. Necătând la discuțiile publice organizate de Consiliul Concurenței la etapa elaborării Legii Concurenței și regulamentelor subordonate acesteia, după adoptarea cadrului juridic în cauză businessului nu i s-a mai acordat timp de a pătrunde în esența noilor reguli concurențiale de care trebuie să se conducă. Intreprinderile și asociațiile de întreprinderi trebuie sa învețe din mers. Executuvul Consiliului Concurenței, supus unor fluctuații de cadre, nu este mai aproape în capacitatatea sa de aplicare a Legii. Faptul dat își are aportul său, pe alocuri, destul de substanțial, la calitatea deciziilor emise de Plenul Consiliului Concurenței.