OMPI adoptă politica accesului deschis la materialele sale

Publicat pe Actualizat pe

Printr-un comunicat de presă Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) a anunțat despre adoptarea  din 16 noiembrie 2016 a politicii accesului deschis (Open Access) la publicațiile sale.cc

OMPI găzduiește colecții extinse de publicații care includ studii, rapoarte, ghiduri și alte resurse. Politica Open Access va facilita accesul factorilor de decizie, cercetătorilor, practicienilor și a oricăror  altor categorii care doresc să utilizeze aceste resurse.

Pentru a sprijini punerea în aplicare a politicii de acces deschis, OMPI va utiliza licențe de tipul Creative Commons pentru Organizațiile Interguvernamentale (Creative Commons for Intergovernmental Organizations — IGO), sistem de licențe elaborat de un grup de organizații internaționale împreună cu OMPI și OECD  (Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare) în 2013. Licențele Creative Commons sunt larg utilizate în lume  și constituie un set ușor de înțeles de prevederi privind drepturile de autor.

De acum înainte, noile publicații create și deținute integral de OMPI, precum și unele  publicații existente, va fi posibil de accesat cu una dintre  licențele de tip Creative Commons IGO. Publicațiile  OMPI disponibile în conformitate cu licențele Creative Commons vor fi identificate în mod clar și căutate în zona de publicații a site-ului OMPI.

Sursa: http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2016/article_0016.html — WIPO Adopts Open Access Policy for its Publications.

PICON comentează

Creative Commons (https://creativecommons.org/)  este o organizație non-profit la nivel global, activitatea căreia este orientată spre  facilitarea schimbului și utilizarea creațiilor protejate de dreptul de autor. Creative Commons oferă licențe gratuite și alte instrumente juridice tuturor creatorilor individuali, companiilor și instituțiilor mari, astfel ca într-un mod simplu și  standardizat să fie acordat permisiuni utilizatorilor pentru copiere, distribuirea și  utilizarea creațiilor în deplină concordanță cu stipulările legislației privind drepturile de autor.

Licențe de genul Creative Commons sunt pe larg utilizate de cele mai mari companii de stocare și diseminare a conținutului (”content sharing”) — youtube, flickr,  vimeo, Wikipedia, etc.

Răspândirea Internetului dezvăluie tot mai multe obstacole create de legislația din domeniul dreptului de autor, lucru care impune necesitatea ajustării legislației respective la condițiile actuale. Din păcate, unele reforme recente în domeniul dreptului de autor la nivel european,  în loc să contribuie la dezvoltarea mediului on-line și a societății informaționale impun  restricții suplimentare în calea dezvoltării economiei on-line.

Adoptarea de tot mai multe entități a politicilor promovate de Creative Commons ar putea constitui o cale alternativă de ocolire a obstacolelor artificiale impuse de legislația privind drepturile de autor.

 Scris de Ștefan Novac

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s