Evoluția serviciilor de căutare a mărcilor

Publicat pe Actualizat pe

Recent OMPI (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale) a informat despre încetarea menținerii serviciului de căutare prin bazele de date cu mărci internaționale înregistrate ROMARIN după anul 2017. În locul acestui serviciu este promovată aplicația Madrid Monitor.

ROMARIN  — serviciul de căutare a mărcilor internaționale — conform declarațiillor de pe site-ul OMPI conține mărcile internaționale înregistrate prin sistemul Madrid (sistem centralizat de înregistrare internațională a mărcilor în circa 115 țări),  care sunt în vigoare, mărcile care au expirat ultimile 6 luni cât și mărcile în examinare. Pe lîngă ROMARIN, paralel sunt utilizate cîteva  servicii/aplicații de monitorizare a procesului de înregistrare a mărcilor și a întregului ciclu de viață a mărcii — Madrid E-Alert, Real Time Status, etc. Bazele de date se actualizează zilnic.

Serviciul de căutare Madrid Monitor  utilizează bazele de date ale mărcilor înregistrate pe cale internațională, dar și datele unor baze de date naționale de mărci înregistrate.  Spre deosebire de ROMARIN, Madrid Monitor integrează în sine informația și funcționalitatea câtorva aplicații și surse de informații — WIPO Gazette of International Marks, Madrid E-Alert și Real-Time Status. Madrid Monitor în afară de serviciu de căutare este, astfel și un instrument de urmărire a statutului mărcii în timp. Evidențiem, că lansarea aplicației Madrid Monitor este primul pas către e-Madrid — o inițiativă de creare a Registrului Madrid pentru o gestiune eficientă a întregului ciclu de viață al mărcilor.

Totodată, continuă să fie menținute și alte două surse ample de căutare a informației despre mărcile înregistrate — Global Brand Database  și TMView.

Global Brand Database care include informații despre mărci,  denumiri de origine, embleme oficiale din diverse surse internaționale și naționale, inclusiv mărcile înregistrate prin Sistemul  Madrid. La momentul scrierii acestui post sunt declarate 30 220 000 de înregistrări în baza de date respectivă din 35 de colecții naționale și internaționale.

TMView este și el un produs de căutare prin informația din bazele de date internașionale și naționale a mai multor țări. Produsul a fost elaborat de EUIPO (European Union Intellectual Property Office). După lansarea acestuia din 2010 bazele de date au fost și continuă să fie complectate cu informația de la diverse oficii de proprietate intelectuală naționale, regionale și internaționale. În primul rînd au fost adăugate mărcile statelor membre ale UE.

Toate produsele menționate sunt cu acces gratuit, diferă atât prin conținutul său cât și prin modalitățile de formulare a interpelărilor și de obținere a rezultatelor la interpelare.

PICON comentează

Efectuarea cercetării privind mărcile înregistrate este importantă în procesul de definire a propriei mărci, dar și ulterior pentru monitorizarea potențialelor înregistrări care ar prejudicia marca.

Serviciile de căutare prin mărcile înregistrate devin din ce în ce mai ample din punct de vedere a volumului de informație prin care se face căutarea și mai complexe în formularea interpelărilor. Totuși nu s-a ajuns încă la concentrarea într-un singur produs a tuturor informațiilor necesare pentru efectuarea cercetărilor. Accesarea mai multor produse și efectuarea căutărilor prin diferite surse de informație rămâne actuală.

Informație pregătită de Ștefan Novac

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s