Practici anticoncurențiale

PICON explicaDespre practicile anticoncurențiale (Antitrust)

Vezi și: 
Acordurile anticoncurențiale
Abuzul de poziție dominantă
Acțiunile abuzive ale autorităților publice

Concurența determină întreprinderile să devină competitive în baza propriilor merite, să acționeze indepedent și onest. Societatea este interesată să asigure protejarea și dezvoltarea concurenței, atît la nivel public cît și privat, pentru a beneficia de roadele aduse de guvernarea acestea pe piețele de mărfuri – prețuri stabilite urmare a confruntării cererii și ofertei, posibilitatea consumatorului de a alege, dispunerea de produse și servicii calitative, inovative și variate.

La nivel public, în Republica Moldova, politica combaterii practicilor ce dăunează concurenței cuprinde trei dimensiuni și anume:

  • acordurile anticoncurențiale – interzise conform regulii generale expuse la art.5 din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012. Interdicția se referă și la acordurile orizontale anticoncurențiale (încheiate între concurenți) și la cele verticale anticoncurențiale (încheiate între întreprinderi ce operează la diferite nivele de producție sau distribuție). Exceptarea de la regula generală este limitată (art.6 din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012). Cele mai grave acorduri anticoncurențiale sunt considerate cartelurile dure (art.7 din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012) care nu pot beneficia de exceptare și sunt sancționate cu cele mai usturătoare amenzi, deoarece scopul acestora este fixarea prețurilor, limitarea producției sau vînzărilor, împărțirea piețelor sau clienților, participarea cu oferte trucate la licitații.
  • abuzul de poziție dominantăinterzis conform art.11 din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012. Întreprinderile care sunt în poziție dominantă nu au dreptul să abuzeze de puterea economica care o posedă, spre exemplu – dominatul nu are dreptul să impună prețuri inechitabile de vînzare sau cumpărare, să limiteze producția, să refuze neîntemeiat de a contracta, să condiționeze încheierea contractelor de acceptare a unor prestații suplimentare.
  • faptele abuzive ale autorităților publiceinterzise conform art.12 din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012. Autoritățile publice centrale și locale nu sunt în drept prin faptele sale (acțiuni sau inacțiuni) să restrîngă, împiedice sau denatureze concurența.

Pentru a combate practicile nominalizate statul a investit autoritatea de concurență – Consiliul Concurenței cu drepturi de investigare a cazurilor respective și sancționare a întreprinderilor implicate în astfel de practici. Procedurile aferente investigațiilor și luării deciziilor sunt expuse la Capitolul VII din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012, precum și în Regulamentul privind acceptarea angajamentelor propuse de întreprinderi aprobat prin Hotărîrea Plenului Consiliului Concurenței nr.2 din 22 ianuarie 2015.

Legea concurenței nr.183 din 11.07.2012. (art.79) prevede implementarea politicii concurențiale la nivel privat prin oferirea dreptului persoanelor prejudiciate de anumite practici anticoncurențiale la despăgubire. Dreptul la acțiune în instanță pentru solicitarea reparării prejudiciului cauzat este pentru toate persoanele, indiferent de existența relațiilor comerciale directe.

Vezi și: 

Acordurile anticoncurențiale

Abuzul de poziție dominantă

Acțiunile abuzive ale autorităților publice


Un gând despre „Practici anticoncurențiale

Lasă un comentariu