Oare de ce toată lumea caută unde au dispărut miliardele, neluând în considerare supravegherea valorificării acestora de către Consiliul Concurenței?
Opinia publică află astăzi din presă despre existența Deciziei Plenului Consiliului Concurenței nr. 01 SS din 27 noiembrie 2014 prin care mijloacele publice alocate de către Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci: S.A. „Banca de Economii”, B.C. „Banca Socială” S.A., B.C. „UNIBANK” S.A. sunt calificate drept ajutor de stat.
Conform Deciziei respective, BNM are la dispoziție 6 luni de la acordarea ajutorului de stat pentru a „prezenta Consiliului Concurenţei, un plan de restructurare sau de lichidare a beneficiarilor, în conformitate cu prevederile alin.(4) art.10 din Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat”.
Pe 25 mai 2015, A.O. „PICON” a expediat o scrisoare Consiliului Concurenței prin care s-a solicitat examinarea și expunerea asupra creditelor acordate BEM susținute prin garanția statutului, cu dobânzi mai mici decât rata de bază, prin prisma Legii cu privire la ajutorul de stat nr. 139 din 15.06.2012.
Deși poate fi o simplă coincidența, merită totuși pus la evidență faptul că Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr.01 SS din 27 noiembrie 2014 a fost făcută publică tocmai pe 30 iunie 2015. (Click pentru a vedea Decizia)
Așadar, considerăm publicarea tardivă a Deciziei drept un răspuns primit public la solicitarea A. O. „PICON”.
Sperăm că în povestea despre desecretizare nu mai crede nimeni.
În primul rând, atât piața mass-media, cât și raportul Kroll au oferit informații concrete, suficiente și credibile pentru a identifica că banul public, în cazul dat, reprezintă ajutor de stat. În al doilea rând, Decizia nu conține altceva decât referință la litera Legii. Poate și societatea ar fi reacționat altfel având cunoștințe de cauză cu privire la obiectivul care se propune de a fi atins grație acordării ajutorului de stat în condițiile Legii cu privire la ajutorul de stat nr.139 din 15.06.2012.
Altă abordare, alt nivel de discuții, alte aprecieri…
După perioada menționată de 6 luni de la acordarea ajutorului de stat, rezultă că BNM a prezentat planurile de restructurare sau lichidare a băncilor, în posesia cărora va intra Consiliul Concurenței, iar mijloacele publice au fost acordate anume în acest scop: lichidare sau restructurare?
În acest context, A.O. „PICON” atenționează că ajutorul de stat trebuie să fie valorificat în corespundere cu planurile prezentate.
Logica spune: acoperirea financiară pentru lichidarea sau restructurarea băncilor este garantată. Reiese, prin urmare, că realitatea din Republica Moldova e certată cu logica. Oare de ce toată lumea caută unde au dispărut miliardele, neluând în considerare supravegherea valorificării acestora de către Consiliul Concurenței?
Rezolvarea problemelor pe cale instituțională în Republica Moldova a devenit cea mai mare PROBLEMĂ. Va deturna Consiliul Concurenței această situație sau o va alimenta cu noi „istorii de succes” proprii funcționalității acesteia?