Ajutorul de stat acordat de Banca Națională a Moldovei – în grija Consiliului Concurenței
Plenul Consiliului Concurenței a emis Dispoziția de inițiere a investigației referitor la semnele încălcării legislației în domeniul ajutorului de stat de către Banca Națională a Moldovei (BNM). Investigația declanșată la 23 iunie 2015 este prima acțiune administrativă de acest fel în practica Consiliul Concurenței. Dispoziția este consecința neprezentării de către BNM a planului de restructurare sau lichidare în termen de 6 luni de la acordarea ajutorului celor trei bănci S.A. „Banca de Economii”, B.C.„Banca Socială” S.A., B.C.„UNIBANK” S.A. Anume această condiție a fost impusă BNM de către Consiliul Concurenței prin Decizia Plenului din 27 noiembrie 2014 (decizia de autorizare a ajutorului de stat), făcută publică la 30 iunie 2915, la expirarea termenului de 6 luni.
Să așteptăm 6 luni?!

Conform Legii nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat procedura de examinare a încălcării legislației în domeniul ajutorului de stat nu poate dura mai mult de 120 zile lucrătoare. Respectiva examinare se face conform procedurilor din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2015. Astfel Consiliul Concurenței va utiliza instrumentele de investigație puse la dispoziție (va solicita din nou planurile BNM referitor la utilizarea ajutorului de stat acordat….) va întocmi raportul de investigație…, va prezenta acest raport BNM… și va finaliza cu luarea uneia dintre următoarele decizii prevăzute la alin. 2, art.11 al Legii nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat:
a) decizia prin care se constată că măsura notificată nu constituie un ajutor de stat;
b) decizia de autorizare a ajutorului de stat, dacă se constată că măsura notificată nu prezintă îndoieli privind compatibilitatea sa cu prezenta lege;
c) decizia de autorizare a ajutorului de stat, impunînd condiţii sau obligaţii menite să asigure că acest ajutor nu va denatura semnificativ mediul concurenţial normal şi nu va afecta aplicarea corespunzătoare a acordurilor internaţionale la care Republica Moldova este parte;
d) decizia prin care se constată că ajutorul denaturează semnificativ mediul concurenţial normal şi afectează aplicarea corespunzătoare a acordurilor internaţionale la care Republica Moldova este parte (decizie negativă).”
Decizia adoptată urmare a instrumentării acestui caz deja trebuie să fie una luată în baza informațiilor concrete și veridice în ceea ce ține de viitorul băncilor vizate, pentru ce au fost acordate miliardele de lei și cum valorificarea acestora va asigura obținerea rezultatului scontat (care e de fapt?); și, nu în ultimul rînd, a informațiilor despre contribuția acționarilor și titularilor de creanțe la soluționarea problemelor create. Cu alte cuvinte decizie luată în baza notificării ca la carte. Doar după adoptarea unei Decizii pozitive, Consiliul Concurenței va monitoriza valorificarea în fapt al ajutorului acordat, fiing obligat de Lege să reacționeze în caz de utilizare abuzivă – din nou inițierea procedurii de investigație și, în caz de probare a utilizării abuzive, adoptarea deciziei de recuperare a ajutorului de stat acordat și a dobînzii calculate în funcţie de rata de bază stabilită de BNM în luna noiembrie a anului de gestiune precedent, aplicată la operaţiunile de politică monetară pe termen scurt, majorată cu 5 puncte.
Ce se va întîmpla în cazul unei Decizii negative — nimic, pentru că nu va fi emisă în cazul dat.
Opinia Președintelui A.O.„PICON” – Valentina NOVAC