Amenda în valoare de 115 865 000 de euro a fost aplicată la 8 producători și 2 distribuitori de tăvi pentru ambalarea produselor alimentare destinate comerțului cu amănuntul implicați în cel puțin 5 carteluri separate de fixare a prețurilor și divizare a pieței.
Art. 101 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene și art. 53 din Acordul de constituire Spațiului Economic European interzic cartelurile și alte practici de business restrictive.
Companiile au fixat prețurile și și-au împărțit clienții pentru tăvile din spumă de polistiren și tăvile rigide din polipropilenă, încălcând astfel reglementările UE în domeniul concurenței. Acest tip de tăvi sunt utilizate pentru ambalarea produselor alimentare vândute în magazine sau supermarketuri, pentru produse cum ar fi brânza, carnea, peștele sau prăjituri. Compania LINPAC a beneficiat de imunitate totală la amendă (Politica de clemență) deoarece a dezvăluit existența celor 5 înțelegeri de cartel Comisiei.
Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență, a declarat: „Milioane de consumatori care cumpără alimente pentru ei și familiile lor au fost afectați de aceste carteluri. Companiile implicate s-au înțeles asupra prețurilor, și-au împărțit piața ambalajelor pentru alimentele comercializate în magazine, în loc să concurenze în baza meritelor. Cartelurile afectează întreaga economie, atunci când companiile stabilesc prețurile în loc ca acestea să fie stabilite de piață. Cartelurile nu încurajează inovațiile și nicidecum nu vor fi tolerate.”
Cei opt producători sunt HUHTAMAKI din Finlanda, Nespak și Vitembal din Franța, Silver Plastic din Germania, Coopbox, Magic Pack și Sirap-Gema din Italiei și Linpac de Marea Britanie. Cei doi distribuitori sunt Ovarpack din Portugalia și Propack din Marea Britanie.
Investigația efectuată de Comisia Europeană a scos la iveală 5 carteluri. Pentru Europa de Nord-Vest astfel de practici au avut loc în Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia, în perioada iunie 2002 – octombrie 2007. În Europa Centrală și de Est, cartelurile au funcționat în Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, în intervalul noiembrie 2004 – februarie 2008. În Sud-Vestul Europei, aceste practici au avut loc în Portugalia și Spania, în martie 2000 – februarie 2008.
Amenzile variază între 35,88 milioane euro în cazul Sirap-Gema și 65 000 de euro în cazul Propack. Compania Coopbox a fost amendată cu 33,8 milioane de euro, iar Silver Plastics cu 21,2 milioane de euro. Dacă Linpac nu ar fi colaborat în cadrul investigației, ar fi fost amendată cu 145 milioane de euro.
La stabilirea amenzilor, Comisia Europeană a ținut cont de gradul de colaborare a fiecărei companii în cadrul investigației și de situația lor financiară.
Amenzi finale
PICON menționează că acest exemplu demonstrează, încă odată, importanța funcționării politicii de clemență. Această a fost introdusă și în Republica Moldova odată cu adoptarea Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012, dar din cauza unei prevederi în Codul Penal (art. 246) acesta nu este funcțională (detalii aici).