În atenția lui Valentin Lozovanu și celor cărora le mai pasă de afișarea legală a cursului valutar

Publicat pe Actualizat pe

curs valutar
Foto: Valentin Lozovanu
Asociația Obștească „PICON” (Centrul pentru Promovarea Proprietății Intelectuale și Concurenței) se regăsește  printre  organizațiile cărora Valentin Lozovanu, prin intermediul Facebook-ului, le-a adresat următoarea întrebare: „Oare cât e de legală afișarea unui asemenea curs (menit să inducă în eroare oamenii, evident, în beneficiu propriu)? După cum se observă din fotografiile publicate de Valentin Lozovanu în susținerea întrebării sale, cumpărarea valutei – $ USA și € Euro este anunțată de casa de schimb valutar,  situată lângă La Plăcinte (Pancom), la cursul de 18020 MDL, respectiv, 20025 MDL  și 18080 MDL, respectiv, 20090 MDL.

la placinte curs valutar
Foto: Valentin Lozovanu
Cu considerarea domeniilor sale de activitate, A.O. „PICON”, în cele urmează, explică cum  ar putea fi aplicată Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012 în situația dată.
Informația plasată pe panou se referă la preț și conține semne vădite de a fi eronată. În zona aflării casei de schimb valutar, menționată mai sus, funcționează și alte case de schimb valutar, adică concurenții acesteia. Inducerea în eroare a consumatorului referitor la prețul produsului conduce la deturnarea clientelei concurentului și este interzisă conform prevederilor art.18 „Deturnarea clientelei concurentului” din Legea concurenței nr.182 din 11.07.2012. Potrivit art.14 „Interzicerea concurenței neloiale” al aceleiași Legi, acțiunea de deturnare a clientelei concurentului este o acțiune de concurență neloială.
Respectiva acțiune se examinează de Consiliul Concurenței (autoritate publică) doar la plângerea întreprinderii ale cărei interese legitime au fost lezate. În caz de acțiuni de concurență neloială, Consiliul Concurenței, nu are dreptul de a iniția investigații din oficiu (art.49 din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012). Casele de schimb valutar – întreprinderi concurente se pot adresa Consiliului Concurenței cu o plângere prin care denunță acțiunile de concurență neloială și anume deturnarea clientelei.
Totodată Legea stipulează și dreptul întreprinderilor de a soluționa problemele concurenței neloiale direct în instanță.
La Consiliul Concurenței plângerea trebuie depusă conform Formularului în termen de 6 luni de la data la care întreprinderea-reclamantă a cunoscut sau trebuia să cunoască despre realizarea presupuselor acțiuni de concurență neloială de către o altă întreprindere. Investigarea cazului de concurență neloială finisează cu adoptare de către Plenul Consiliului Concurenței a unei decizii, care în caz de constatare a acțiunii, prevede sancționarea întreprinderii-reclamate și/sau obligarea încetării acțiunii. Amenda poate fi aplicată în mărime de până la 0,5 % din cifra de afacei realizată de întreprinderea în cauză în anul anterior sancționării și se varsă în bugetul de stat. Persoanele prejudiciate de acțiunea de concurență neloială constatată de Consiliul Concurenței își pot repara prejudiciul în conformitate cu Codul Civil. Dreptul la acțiune (adresarea în instanță cu acțiune în răspundere civilă corespunzătoare) este de un an de la data la care păgubitul a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască dauna și pe cel care a cauzat-o, dar nu mai târziu de trei ani de la data săvârșirii faptei (art.80 din Legea Concurenței nr.183 din 11.07.2012).
 

Un gând despre „În atenția lui Valentin Lozovanu și celor cărora le mai pasă de afișarea legală a cursului valutar

    Feodor Gladii a spus:
    12 august 2015 la 14:35

    La Consiliul Concurenței să depui o plângere = cum ai arde câteva luni sau ani din plăcerile personale… mai bine, e si mai repede, în judecată națiunală și apoi la CEDO ect.

    Apreciază

Lasă un comentariu