Modificări în sistemul de proprietate intelectuală al Federației Ruse

Publicat pe Actualizat pe

UntitledServiciul Federal pentru Proprietate Intelectuală al Federației Ruse (РОСПАТЕНТ) are de la 31 iulie 2015 un nou conducător — Ivliev Grigorii Petrovici (Ивлиев Григорий Петрович).  Precedentul conducător al Serviciului Boris Simonov a fost demis în august 2014 în legătură cu atingerea vîrstei de pensionare de 60 de ani, conducerea Serviciului fiind asigurată de atunci de unul din adjuncții săi. Conducătorul proaspăt numit a venit din poziția de viceministru al Ministerului Culturii, fiind responsabil la Minister de problemele dreptului de autor.
Serviciul Federal pentru Proprietate Intelectuală (РОСПАТЕНТ) este subordonat Ministerului Dezvoltării Economice fiind împuterncit cu funcții de control și monitorizare în domeniul protecției juridice și a exploatării obiectelor de proprietate intelectuală, cu excepția dreptului de autor.

Odată cu numirea noului conducător au fost intensificate discuțiile despre crearea unui megaregulator în domeniul proprietății intelectuale în baza РОСПАТЕНТ.  Va fi extinsă funcționalitatea prin  concentrarea la autoritate a aspectelor economice, juridice, intelectuale. Totodată aspectele ce țin de dreptul de autor vor fi și ele în competența instituției ce urmează a fi creată. Denumirea utilizată temporar pentru noul serviciul e Serviciul Federal pentru Reglementarea în domeniul Proprietății Intelectuale (Федеральная Служба по Регулированию в сфере Интеллектуальной Собственности — ФСРИС). Serviciul creat va fi subordonat direct Guvernului Federației Ruse.
PICON comentează
Observăm că Federația Rusă întreprinde pași similari cu cei efectuați de Republica Moldova în anul 2004 în vederea concentrării în cadrul unei autorități a gestiunii tuturor obiectelor de proprietate intelectuală, inclusiv al dreptul de autor. Cît privește subordonarea autorității Guvernului sau unuia din ministere constatăm tendințe diametral opuse. Ultimul timp tot mai insistent se discută la Guvern posibilitatea subordonării AGEPI unuia din ministere — celui al Economiei sau celui al Justiției, acțiuni mai insistente fiind efectuate de Ministerul Justiției (cel puțin în declarații la ședințe de Guvern). Federația Rusă dimpotrivă, concentrînd într-o autoritate funcții dispersate la mai multe ministere (Dezvoltării Economice — brevete și mărci, Culturii — drept de autor, dar și Ministerle Educației și Științei, Telecomunicațiilor, Apărării, Afacerilor Interne, Sănătății, Industriei și Comerțului, Servicului de Securitate Federal — brevete din domeniile respective, inclusiv cele cu regim ”secret”),  intenționează să subordoneze megaregulatorul nou creat direct Guvernului.

Reiterăm necesitatea unui studiu privind alegerea subordonării cu priotizarea obiectivelor — dorim să încercăm o relansare a economiei, cu eforturi de valorificare a potențialului proprietății intelectuale sau asigurăm drepturile titularilor pentru a fi atractivi pentru venirea străinilor, cu eforturi semnificative de respectare a drepturilor de proprietate inelectuală? Priotizarea e necesară și în cazul păstrării subordonării autorității direct Guvernului.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s