Despre premiile inventatorilor la expoziţii
Participarea inventatorilor la expoziţiile de invenţii naţionale şi internaţionale a devenit o tradiţie şi o activitate rîvnită de mulţi inventatori. Colectarea medaliilor de la aceste expoziţii a devenit un fel de sport pentru unii din ei, dar şi un hobby de colecţionar de medalii.
Discutând oportunitatea decernării premiilor pentru inventatori de către Oficiul European de Brevete şi organizând un sondaj la acest subiect, moderatorii de la http://www.ipkat.com/ (un blog renumit în domeniul Proprietăţii Intelectiale) au recepţionat un comentariu, pe care l-au prezentat într-o postare a lor.
Primul director al oficiului sloven de Proprietate Intelectuală, poziţie ocupată de D-lui circa două decenii, angajat ulterior la Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală a relatat că a ascultat mai multe critici la adresa medaliei OMPI pentru invenţii. Prin anii 80 al secolului XX unui inventator sărac din ţara lui de baştină i s-a decernat un premiu naţional pentru invenţia sa. Înaripat de premiu, inventatorul a investit toţi banii săi pentru a înregistra invenţia pe cale internaţională În Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Cererea de înregistrare a fost acceptată în Marea Britanie, dar a fost respinsă în SUA, unde inventatorul avea cea mai mare speranţă să-şi vîndă invenţia. În cele din urmă inventatorul a falimentat şi imediat după aceea a decedat în urma unui atac cardiac subit.
Lecţia învăţată din acest caz constă în faptul că aceste premii nu numai sunt lipsite de sens comercial, dar pot transmite și semnale false inventatorilor.
Pentru a fi corecţi, premiile de la concursuirle de invenţii nu sunt în mod normal o garantare de succes financiar. Cu toate acestea, deseori nu există nici o legătură între potenţialul comercial al unui brevet pe de o parte şi meritul inventiv, utilitatea socială sau alte criterii necomerciale, prin care poate fi măsurată excelenţa invenţiei. Dar această legătură adesea apare în mintea inventatorului, decernarea premiului la expoziție fiind interpretată ca o recunoaștere a valorii comercială a invenţiei sale.
Relatat de Ştefan Novac