Impozitarea în UE — tendințe și consecințe
La 26 octombrie 2016, Comisia Europeană a anunțat o nouă schemă de impozitare pentru companiile care operează în UE.
Se propune implementarea Bazei Fiscale Comune de Impozitare (Common Consolidated Corporate Tax Base — CCCTB), un nou sistem de impozitare la nivelul UE pentru a consolida piața unică, a combate evaziunea fiscală și pentru a susține creșterea economică și investițiile în UE. Implementarea CCCTB va permite companiilor prezente în mai multe țări ale UE să compenseze profiturli
e din una din țări cu pierderile din alta la calcularea bazei impozabile unice.
CCCTB va sprijini, de asemenea, cercetarea-dezvoltarea (R & D), prin stimulente fiscale pentru companiile care investesc în activități de cercetare.
În special, propunerea include super-deduceri pentru costurile de cercetare- dezvoltare: companiile pot deduce 100% din costurile lor, în plus pot fi deduse încă o dată din venit 50% de cheltuieli de cercetare-dezvoltare de până la 20 de milioane € și 25% din costurile de cercetare-dezvoltare care vor depăși această sumă.
În acest mod se poate spune că vor fi permise deduceri din venituri pentru a obține baza impozabilă mai mari de 100% din cheltuielile de cercetare-dezvoltare.
PICON comentează:
Deși Republica Moldova nu a aderat la Uniunea Europeană, propunerile de mai sus fiind implementate vor crea o barieră suplimentară concurențială pentru desfășurarea activitățior de cercetare-dezvoltare de către companiile din Moldova. Avantajul competitiv datorat forței de muncă ieftine va fi anihilat de măsurile stimulatoare de activități de cercetare-dezvoltare din țările UE. Riscul transformării țării într-un apendice valorificator de forță de muncă necalificată devine și mai mare, dacă nu vor fi întreprinse măsuri similare și la noi în țară.
Scris de Ștefan NOVAC