Impozitarea în UE — tendințe și consecințe

Publicat pe Actualizat pe

La 26 octombrie 2016, Comisia Europeană a anunțat o nouă schemă de impozitare pentru  companiile  care operează în UE.

Se propune implementarea Bazei Fiscale Comune de Impozitare (Common Consolidated Corporate Tax Base  — CCCTB), un nrdou sistem de impozitare la nivelul UE pentru a consolida piața unică, a combate evaziunea fiscală și pentru a susține creșterea economică și investițiile în UE.  Implementarea CCCTB va permite companiilor prezente în mai multe țări ale UE să compenseze profiturli
e din una din țări cu pierderile din alta la calcularea bazei impozabile unice.

CCCTB va sprijini, de asemenea, cercetarea-dezvoltarea (R & D), prin stimulente fiscale pentru companiile care investesc în activități de cercetare.

În special, propunerea include super-deduceri pentru costurile de cercetare- dezvoltare: companiile pot deduce 100% din costurile lor, în plus pot fi deduse încă o dată din venit 50% de cheltuieli de cercetare-dezvoltare de până la 20 de milioane € și 25% din costurile de cercetare-dezvoltare care vor depăși această sumă.

În acest mod se poate spune că vor fi permise deduceri din venituri pentru a obține baza impozabilă mai mari de 100% din cheltuielile de cercetare-dezvoltare.

 PICON comentează:

Deși Republica Moldova nu a aderat la Uniunea Europeană, propunerile de mai sus fiind implementate vor crea o barieră suplimentară concurențială pentru desfășurarea activitățior de cercetare-dezvoltare de către companiile din Moldova. Avantajul competitiv datorat forței de muncă ieftine va fi anihilat de măsurile stimulatoare de activități de cercetare-dezvoltare din țările UE. Riscul transformării țării într-un apendice valorificator de forță de muncă necalificată devine și mai mare, dacă nu vor fi întreprinse măsuri similare și la noi în țară.

Scris  de Ștefan NOVAC

Sursa: Comisia Europeană – Comunicat de presă

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s