Consiliul Concurenței va activa conform unei structuri organizatorice noi!
Din știrea publicată pe site Consiliului Concurenței aflăm că Parlamentul Republicii Moldova la 7 februarie 2019 a aprobat noua structură organizatorică și efectivul-limită de personal al Consiliului Concurenței.
Dat fiind profilul PICON, am depus un efort pentru a înțelege noutatea evenimentului. Cele enunțate în comunicatul Consiliului Concurenței, dar și conținutul Notelor informative plasate pe site-ul Parlamentului în legătură cu adoptarea Hotărârii respective nu permit de a avea o idee clară despre esența modificării în cauză. Mai mult decât atât, lasă impresia că nimic deosebit nu se întâmplă. Posibilitatea de a ne da seama despre schimbare ne oferă doar studierea surselor propriu-zise și anume, Schemei de încadrare a Consiliului Concurenței aprobată prin Hotărarea Parlamentului RM nr/278 din 21.11.2013 (132 unități) și Structurii organizatorice a Consiliului Concurenței (130 unități) aprobată la 7 februarie 2019 de Parlamentul RM.
Câteva aspecte, în opinia noastră sunt importante, în speranța că vor influența pozitiv activitatea autorității.
Menționăm, în primul rând, introducerea poziției de Șeful aparatului executiv. Pe lângă faptul că necesitatea acestei funcții este dictată de litera și spiritul Legii Concurenței, care solicită neimplicarea Plenului Consiliului Concurenței în procesul de investigație a cauzelor anticoncurențiale prin respectarea separării procesului de investigație de cel al luării deciziilor, suntem tentați să gândim că anume comportamentul abuziv, în acest context, al fostului Plen a generat introducerea în structura organizatorică a unei poziții de hotar. În mod normal se cer a fi modificate și procedurile pe intern pentru a reda acestei funcții statutul corespunzător. Vrem să considerăm că am interpretat corect (deși optimist) sensul apariției poziției de Șef al aparatului executiv în aparatul Consiliului Concurenței. Oarecum depinde și de cum se va ocupa acest post și de calitatea persoanei care-l va ocupa.
Apreciabil este formarea unei Direcții noi – Direcția cercetare și analitică cu 9 unități (cea mai numeroasă direcție). În opina noastră este un semn bun, care indică la o eventuală schimbare de accente în activitatea Consiliului Concurenței privind evaluarea comportamentelor comerciale a întreprinderilor de piață — și anume, trecerea de la abordarea formală (pur juridică) la cea economică. Și din nou – Legea Concurenței, precum și actele subordonate conțin și impun abordarea economică. Faptul că „economia„ e încă „cenușăreasă” la curtea Consiliului Concurenței e problema, care așa înțelegem (din nou optimist), se propune a fi rezolvată.
Observăm, că Oficiile teritoriale și-au pierdut din numărul de unități – de la 22 la 12. Aici ar fi mai multe explicații. Dar în lipsă de informații – nu ne vom expune privind acest aspect.
Mai multe schimbări interesante au fost făcute în partea ce se referă la subdiviziunile operaționale.
Apropo, proporțiile noii structuri sunt următoarele:
Subdiviziunile specializate – 70 unități;
Direcția oficii teritoriale – 12 unități;
Subdiviziunile operaționale – 42 unități.
Pentru matematică (că doar sunt 130 unități): 5 membri ai Plenului și Șeful aparatului executiv.
Pentru cei interesați accesati – aici.
Scris de Novac Valentina