UE amendează cu peste 175 mln euro un cartel privind vânzarea de fosfați alimentari folosiți în hrana animalelor

Publicat pe Actualizat pe

Un cartel creat deja de 30 de ani pe piața fosfaților alimentari folosiți în hrana animalelor a fost amendat, în 2010, de către Comisia Europeană.  În 2015  Tribunalul Uniunii Europene (General Court)  a susținut decizia Comisiei Europene referitor la sancționarea participantului la cartel privind vânzarea de fosfați alimentari.

Tribunalul Uniunii Europene (General Court) a susținut Decizia Comisiei Europene referitor la sancționarea participantului la cartel privind vânzarea de fosfați alimentari (Vedeți cazul COMP/38.866, finisat în 2010).

175 647 000 mărimea sancțiunii pentru cartel

Spre deosebire de alți 5 membri ai cartelului, cele două companii Timab Industries S.A. (subsidiara CFPR) și Compagnie Financière et de Participation Roullier, Franța (denumite în continuare „CFPR/Timab”) au abandonat procesul de tranzacționare desfășurat cu concursul Comisiei. De menționat că procedura de tranzacționare nu are nimic comun cu negocierea, fiind diferită și de programul de clemență. Astfel, aceasta este o procedură legală conform căreia participanții la cartel, recunoscându-și vina, cooperează cu Comisia.

Pentru prima data instanța a judecat o cauză „mixtă”: Comisia a aplicat două proceduri diferite pentru sancționarea participanților la cartel : una ordinară și alta cu considerarea  procedurii de tranzacționare. Mărimea sancțiunii aplicate de Comisie membrilor cartelului (șase grupări de întreprinderi) este de €175 647 000. „CFPR/Timab” îî revine €59 850 000, valoare calculată de Comisie și confirmată de Tribunal.

Scopul cartelului era împărțirea vânzărilor de fosfați alimentari folosiți în hrana animalelor pe teritoriul Uniunii Europene (sistem de cote), alocarea de clienți, coordonarea prețurilor și condițiilor de vânzare în funcție de țară. Cartelul a funcționat timp de mai mult de 30 ani, iar Comisia s-a inițiat în 2003 urmare a depunerii unei cereri de imunitate din partea unuia dintre carteliști. Ulterior și alți membri ai cartelului au depus cereri similare.

Cazul este unic și interesant pentru specialiști prin prisma aplicării politicii de clemență, procedurii de tranzacționare și celei ordinare, precum și calculării mărimii amenzilor aplicate participanților la cartel, și nu numai.

PICON explica

Cartel – acord anticoncurențial, sub orice formă (verbală sau scrisă), de manifestare a voinţei comune cu privire la comportamentul pe piaţă, exprimată de doi sau mai mulți concurenți. Din punct de vedere concurențial, există mai multe tipuri de acorduri anticoncurențiale. Vedeți aici informații: „PICON explică acordurile anticoncurențiale”

Surse:

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2015-05/cp150057en.pdf

http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=en&jur=C,T,F&num=T-456/10&td=ALL

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-10-985_en.htm

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s