E timpul PICON? Noi zicem DA!

Publicat pe Actualizat pe

Articol de opinie de
Valentina NOVAC,

consultant indepedent în domeniul concurenței, președinte A.O. „PICON”

Valentina NOVAC, Președinte A.O. „PICON”
Valentina NOVAC, Președinte A.O. „PICON”

<<Zilele acestea se va împlini un an de când nu muncesc la Consiliul Concurenței. Plecarea a fost inevitabilă. Nu sunt pregătită încă pentru confesiuni. Nici scopul acestui articol pe departe nu e acesta. Respectul și pasiunea pe care le am față de munca în domeniul concurenței m-au ținut aproape de tot ce se întâmplă pe această dimensiune. Știu, nu din auzite, din trăite, cât de mult lucrează unii angajați ai Consiliului Concurenței. Întrebarea e — de ce societatea nu apreciază? Doar cei care au rupt toată legătura cu realitatea pot afirma că această autoritate își face datoria în Republica Moldova. Iluzia se pierde.

Pericolul apropiat de însăși autoritate, grație rezultatelor sale (vezi Raportul Consiliului Concurenței pentru anul 2014), constă în deducerea concluziei nulității unei atare instituții. Noroc de prevederile legale care oferă competență în examinarea unor cazuri de concurență neloială (unii ziariști au sesizat corect ”importanța desenului aplicat pe ambalajul hârtiei de WC pentru economia țării”). Nici o adiere de implicare prioritară în cazuri de abuz de poziție dominantă și acorduri anticoncurențiale. Despre adevăratele concentrări economice nu se pomenește, de parcă procesele de monopolizare a piețelor țin de competența altor autorități. Și atunci despre ce scrii în raport că s-a realizat timp de un an în domeniul concurenței? După priorități și rezultate. Iar cu prioritățile Consiliul Concurenței are probleme  (vezi Hotărîrea Curții de Conturi nr.11 din 31.05.2015). De ce? – sau nu i se permite să le stabilească sau nu știe care sunt problemele pieței în Republica Moldova. Și atunci la ce bun munca aceasta istovitoare la care sunt supuși angajații? E un fel de muncă de Sisif.

E grav dacă se va ajunge la astfel de concluzie, dar dacă așa continuă … Într-o povestire, apărută în premieră pe timpul „Perestroicii”, eroul principal, un oarecare Cionkin, a observat, că a dispărut din oraș o instituție, în care roiau în ocupație perpetuă sute de oameni, și că nimeni din orășeni nu observaseră această dispariție. Am aceiași senzație.

Și câtă lume va răsufla ușurat…Vă mai aduceți aminte: șapte ani i-au trebuit statului Republica Moldova pentru ca în 2007 (Legea cu privire la  protecția concurenței fiind din 2000) să fie creată Agenția Națională pentru Protecția Concurenței (predecesoară a Consiliului Concurenței). Câtă opunere pentru edificarea unei structuri apte de a pune la respect carteliștii, iar în caz de încălcare a legii; și ”rechinii” piețelor.

Pe fonul problemelor nerezolvate din domeniul concurenței propriu-zis, se evidențiază eforturile depuse de autoritate în domeniul ajutorului de stat. Însă, manifestarea unei indiferențe totale a Consiliului Concurenței față de sprijinul selectiv acordat de Banca Națională a Moldovei băncilor comerciale, diminuează și aceste merite. Din nou, déjà vu — controlul fuziunilor și preluărilor prin aplicarea Legii din 2000 era administrat doar întreprinderilor mici și mijlocii și, nu întreprinderilor cu putere de piață, care-și fortificau capacitățile procurând în continuu active, cote – părți, acțiuni sau fuzionând cu alte întreprinderi. Așa sub ochii autorității s-a desfășurat procesul de monopolizare a unor sectoare întregi a economiei naționale. Controlul acestor procese, poate că e cea mai complicată activitate, dar nu a fost să fie nici măcar începută cu știință de cauză. E rândul ajutoarelor de stat: cele mărunte — la control, cele de miliarde — nu se văd.

Autoritatea de concurență este o instituție publică fără de care nu se edifică economiile de piață funcționale. Nu mai există planificarea centralizată, procesele proprii circuitului cerere – ofertă sunt dirijate, vorba clasicului, „de mâna invizibilă a pieței”, cu intervenții gândite din partea statului. Cine dacă nu autoritatea de concurență trebuie să vegheze ca jucătorii să nu încalce regulile de comportament pe piață stabilite de societate!?

Câțiva ani în urmă erau persoane numărate care înțelegeau rolul Consiliului Concurenței și legile puse în grija acestei autorități, și pe această cale se închideau multe guri — dacă nu sunt cunoștințe în materie cum poți să-ți permiți să ai opinie. La ziua de azi, sunt suficient de multe persoane care s-au inițiat, au studiat și pot argumentat să susțină un punct de vedere privind problemele de ordin concurențial. Deși nu mai fac parte din autoritate ar putea contribui la îmbunătățirea situației în domeniu.

Echipa cu statut de asociație obștească și denumirea ”Centrul pentru Promovarea Proprietății Intelectuale și Concurenței”, prescurtat PICON, și-a propus să promoveze valorile generate de concurență și proprietate intelectuală, bunele practici ale altor țări, să informeze societatea despre calitatea activităților desfășurate de autorități, să facă auzită opinia societății civile referitor la metodele și rezultatele acestora. Mulțumim tuturor pentru susținere. A fost foarte important să simțim suportul Dvs odată cu lansarea site-lui https://piconmoldova.com/ și sperăm să extindem echipa, să facem lucruri necesare pentru democrația țării. Apariția acestei organizații nonguvernamentale e una firească. Masa critică s-a format atât sub influența bagajului de cunoștințe și dedicației domeniului, cât și sub influența unei necesități civice de a acționa atunci când poți, știi și vezi ce se întâmpla. Ruptura dintre autoritate și societate e în creștere. Una strigă, alta nu înțelege ce se vrea de fapt sau nu vrea să înțeleagă. PICON se va încadra activ, de partea societății civile, în diferite activități: fie de cooperare, fie de constrângere, întru soluționarea problemelor din domeniul concurenței și proprietății intelectuale.>>

PICON logo_RO

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s