Articol de opinie semnat de: Ștefan Novac, specialist în domeniul proprietății intelectuale
Ștefan NOVAC
Spre deosebire de domeniul concurenței, reglementarea căruia a început relativ recent, un punct convențional de pornire fiind anul creării Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței — 2007, domeniul Proprietății Intelectuale cunoaște o evoluție ceva mai lungă, luând în calitate de moment de pornire adoptarea legislației în domeniu și crearea autorităților competente pentru gestionarea domeniilor — Agenției de Stat pentru Drepturi de Autor (1992) și Agenția de Stat pentru Protecția Proprietății Industriale (1992), fuzionate mai târziu în Agenția pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI, 2004).
Dorim să încercăm o relansare a economiei sau ne asigurăm garantarea drepturilor ca să fim acceptați în una din Uniuni, care se va impune ulterior cu cerințele și obiectivele ei?
Creând Asociația „PICON” ca o structură care ar promova ambele domenii — cel al concurenței și cel al proprietății intelectuale, aveam ceva rezerve vizavi de necesitatea promovării proprietății intelectuale. Desigur, aspectele de la interferența celor două domenii nu prea au fost promovate, pe când domeniul proprietății intelectuale este promovat de mai multe organizații, prima fiind Agenția pentru Proprietate Intelectuală, care de la fondare are în agenda sa la un loc deosebit promovarea.
Polemica de la ședința de Guvern din 26 mai 2015 în jurul chestiunii privind reorganizarea Întreprinderii de Stat ”Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală” m-au făcut să-mi dau seama, că în pofida eforturilor depuse pentru promovarea proprietății intelectuale, gradul de neînțelegere din partea mai multor jucători, care ar trebui să fie jucători activi și foarte cointeresați în dezvoltarea domeniului este enorm. De la creare AGEPI a fost lăsată să activeze fără mare imixiune în activitate din partea Guvernului, fiind totuși subordonată Guvernului. Acest lucru a fost benefic pentru Agenție deoarece a permis antrenarea ei nu doar în activitatea pentru care a fost creată — înregistrarea obiectelor de proprietate intelectuală, dar și în activități de promovare a proprietății intelectuale și de creare a sistemului de proprietate intelectuală din țară.
Legătura strânsă cu Academia de Științe, legiferată prin Codul despre Știință și Inovare din 2004, a permis realizarea unui impact semnificativ al Agenției asupra mediului științific.
S-a aprobat la ședința de Guvern reorganizarea Agenției pentru Proprietate Intelectuală din Întreprindere de Stat în instituție publică. Din discuțiile din cadrul ședinței unul dintre obiectivele de bază declarat urmărit prin reorganizarea menționată este separarea funcțiilor de elaborare a politicilor de cele de implementare a lor. Se discuta și despre subordonarea Agenției unui minister, în discuție fiind Ministerul Justiției și Ministerul Economiei. Din păcate, fără argumente serioase în favoarea unuia sau altuia. Tot din păcate, mai mult se făcea simțită dorința de a controla fluxurile financiare care trec prin AGEPI decât o tratare mai rațională pentru țară. Ambele variante de subordonare sunt posibile și sunt implementate în diferite țări. Alegerea modelului ține de strategia și obiectivele de dezvoltare ale țării. Subordonarea Ministerului Justiției deplasează mai mult accentul spre respectarea legislației în domeniul Proprietății Intelectuale. Subordonarea Ministerului Economiei presupune o antrenare mai bună a mecanismelor economice în vederea valorificării mai ample a potențialului economic oferit de Proprietatea Intelectuală.
Ce-și dorește Moldova mai mult?
Răspunsul la această întrebare ar putea fi formulat în rezultatul unui studiu privind alegerea căii de dezvoltare. Dar oricum, mai întâi ar trebui să prioretizăm obiectivele: dorim să încercăm o relansare a economiei sau ne asigurăm garantarea drepturilor ca să fim acceptați în una din Uniuni, care se va impune ulterior cu cerințele și obiectivele ei.
Oricum, decizia despre selectarea Ministerului căruia i se va subordona AGEPI ar trebui să fie deja luată pentru a crea la Ministerul repectiv capacitățile de elaborare a politicilor, pe care le lichidăm acum în cadrul AGEPI.