Distribuția de cărți electronice (e-books) prin intermediul „Amazon” în atenția Comisiei Europene
Acordurile de distribuție încheiate între „Amazon” și edituri vor constitui obiectul unei investigații inițiate de Comisia Europeană. Clauzele, incluse în acordurile de distribuție și care asigură ”Amazon” protecție împotriva concurenței altor distribuitori, ar putea constitui o încălcare a normelor antitrust ale Uniunii Europene.
Piața cărților electronice se distinge prin creșterea popularității și importanței pentru vânzările cu amănuntul a cărților.„Amazon” este, conform comunicatului Comisiei Europene, cel mai mare distribuitor de e-books din Europa. Investigația urmează să fie realizată de Comisie pe segmentul de cărți electronice în limba engleză și germană și se va axa pe următoarele clauze: informarea „Amazon” despre condițiile oferite editurilor de către concurenții acestuia, precum și oferirea ”Amazon” a condițiilor cel puțin la fel de bune ca cele oferite concurenților.
Scopul investigației este de a determina dacă respectivele prevederi pot limita concurența dintre distribuitorii e-book și reduce alegerea consumatorilor.
Acordurile de distribuție sunt acorduri încheiate pe verticală, adică între întreprinderi care activează la diferite nivele ale procesului de producție sau distribuție. Acordurile verticale anticoncurențiale sunt interzise. De obicei respectivele sunt mai puțin dăunătoare pentru concurență decât cele orizontale. La evaluarea presupuselor acorduri verticale anticoncurențiale se ține cont de compensarea efectelor anticoncurențiale prin avantajele aduse pieții de aceste acorduri.
În cazul cînd se instrumenteză un posibil abuz de poziție dominantă, urmare a stabilirii poziției dominante a întreprinderii – parte la acordul de distribuție, autoritatea de concurență, care acuză întreprinderea, urmează să demonstreze că concurența este afectată anume de această practică abuzivă. Cadrul juridic de evaluare a acordurilor anticoncurențiale din Republica Moldova, precum și a abuzului de poziție dominantă reprezintă o preluare integrala a normelor europene. Astfel urmărirea rezultatelor investigației, menționate mai sus, va servi drept sursă credibilă de informare și cunoaștere pentru instituțiile din țară.
Sursa: Comisia Europeană