Preluarea „Aeroport Handling” S.A. și superficialitatea autorității vizate

Publicat pe Actualizat pe

Articol de opinie semnat de:
Andrei IONEL, specialist în domeniul concurenței
 
Andrei IONEL
Andrei IONEL
Cu o experiență de 8 ani, cu legislația în materie de concurență armonizată normelor europene, cu o capacitate instituțională (cel puțin pe hârtie) pusă la punct, Consiliul Concurenței al Republicii Moldova are toate pârghiile necesare pentru a stabili, examina și amenda încălcările de ordin concurențial din țara noastră. Toate astea spre binele societății, așa cum se cuvine unei instituții publice. Or, Consiliul Concurenței fie găsește scuze pentru inacțiune, fie nu intră în esența necesară.
Un caz ce ilustrează superficialitatea cu care Consiliul Concurenței tratează diverse situații din domeniul concurenței se referă la Decizia nr. CEP-30 (în continuare: Decizie) din 23.04.2015. Respectiva se referă la operațiunea de concentrare economică prin care compania „Valan International Cargo Charter” SRL a preluat „Aeroport Handling” S.A.
valan article

Concentrare economică: „Valan International Cargo Charter” SRL a preluat „Aeroport Handling” S.A.
Este o decizie în care, după părerea noastră, problema este foarte superficial analizată. Și explicăm de ce această decizie atrage atenția:
1. Preluarea controlului asupra unei întreprinderi de stat – „Aeroport Handling” S.A.;
2. Identificarea concurenților întreprinderii „Valan International Cargo Charter” SRL;
3. Analiza efectelor operațiunii asupra mediului concurențial și a afirmațiilor făcute în cadrul acestui capitol, precum și alte aspecte evidențiate în continuare.
Din decizie desprindem că este vorba de compania „Valan Internațional Cargo Charter” SRL a cărei gen de activitate sunt operațiunile comerciale de transport aerian și compania „Aeroport Handling” S.A. care are drept gen de activitate următoarele: reprezentare și acomodare; control încărcătură și comunicații; deservirea pasagerilor și bagajelor; prelucarea mărfurilor și a poștei; operațiuni de platformă; asistență tehnică aeronavă și transportul la sol. (Decizia nr. CEP-30)
În capitolul Analiza efectelor operațiunii asupra mediului concurențial din decizie, este făcută o afirmație care nu are la bază o analiză a situației (cel puțin nu este arătată în decizie) o afirmație care pare a fi doar declarativă și anume: între „Valan Internațional Cargo Charter” SRL și „Aeroport Handling” SA „conexiunea pe verticală […] nu există”.
Cei care au zburat cu avionul cel puțin odată și nu numai au văzut cum funcționează acest servicu: este compania aeriană care operează zborul și este compania care se ocupă de deservirea la sol a pasagerilor și a aeronavelor. În cazul întreprinderilor implicate în operațiunea de concentrare economică: „Valan Internațional Cargo Charter” SRL și „Aeroport Handling” S.A., evident este vorba despre 2 întreprinderi în activitatea cărora, de fapt, există această conexiune pe verticală.
Un alt lucru ciudat în această decizie este și definirea concurenților companiei care preia controlul. Observăm că drept concurenți sunt arătate doar companiile aeriene întregistrate în Republica Moldova, dar oare în realitate este așa? Cum rămâne cu celelalte companii aeriene străine care operează pe aeroportul din Chișinău? Oare acestea nu prestează aceleași servicii?
Și pentru că am pomenit de „servicii”, accesând site-ul companiei „Valan International Cargo Charter”, vedem să acestă operează 2 avioane  AN-26-100 (pentru transport cargo) și 8 elicoptere Mi-8 MTV-1 (pentru transport cargo și pasageri); iar de pe site-ul companiei „Nobil Air” vedem că această operează un avion Learjet 60, o aerovană de lux cu o capacitate de transport de 8 pasageri. O simplă analiză a gamei de servicii prestate de aceste 2 companii pune la îndoială faptul că aceste 2 companii ar fi concurente.
Este suficient de a mai cunoaște noțiunea de „concurent” (art. 4 al Legii Concurenței nr.183 din 11.07.2012), precum și prevederile art.2 din Legea cu referire la subiecții cărora li se aplică respectiva pentru a identifica corect întreprinderile active pe piața relevantă.
La fel de neclară este și încadrarea informațiilor despre compania de asigurări „Acord Group” S.A., în care „Valan Internațional Cargo Charter” SRL deține pachetul majoritar și anume 58,44% (conform declarațiilor făcute de președintele „Acord Grup” S.A. – Victor Gaidiuc într-un interviu pentru ziarul Capital Market Nr.13 (533) din 9 aprilie 2014).  La definirea pieței relevante, în decizie se face referire la trei dimensiuni a acesteia, una dintre ele fiind asigurări generale – asta cel mai probabil pentu că „Acord Group” SA are licență de activitate eliberată de CNPF pentru asigurări generale (licența nr. 683 din 16.03.2012).
La capitolul asigurări generale, într-adevăr, compania „Acord Group” SA a avut cotă de piață de 3% în anul 2013 și 5% în anul 2014 (conform primelor brute subscrise, sursa rapoartele publice pe site-ul www.cnpf.md).
 
Una din sarcinile Consiliului Concurenței este să prevină monopolizarea piețelor prin efectuarea controlului asupra concentrărilor economice.
Corect este specificat în Decizia Consiliului Concurenței faptul că piața relevantă este piața în cadrul căreia trebuie evaluată o problemă de concurență. Or, în acest context era binevenit de analizat compania „Acord Group” S.A. prin prisma  Asigurărilor de nave aerienecategorie de asigurări în cadrul asigurărilor generale unde „Acord Group” S.A. deține o cotă de piață de 44,65% în anul 2013 și 57,42% în anul 2014. Dar … despre acest fapt nici nu se pomenește în decizie.
Nu afirmăm și nici nu infirmăm concluzia finală a Consiliului Concurenței prin care spune că operațiunea de preluare a controlui nu ridică probleme de concurență din simplul motiv că informațiile în baza cărora s-a făcut această concluzie pe cât sunt de puține, pe atât de superficial sunt analizate. Ceea ce este indiscutabil e că dispozituvul unei decizii depinde de constatările făcute. În cazul când constatările nu reflectă situația reală pe piață, concluziile deduse au șanse mari să fie eronate. De fapt, anume respectiva abordare provoacă dezacord și îngrijorare. Riscul că un asemenea tratament va continua nu poate fi exclus și, drept consecință, concentrările economice cu potențial de a crea probleme concurențiale vor fi autorizate. Or una din sarcinile Consiliului Concurenței este să prevină monopolizarea piețelor prin efectuarea controlului asupra concentrărilor economice. Abordarea autorității față de evaluarea concentrărilor economice nu face altceva decât să mențină încrederea slăbită a societății în această instituție. Ori acum, după 8 ani de activitate, cu legislația în materie de concurență armonizată normelor europene, cu o capacitate instuțională (cel puțin pe hârtie) bine pusă la punct – așteptările societății sunt mult mai mari.
P.S.: Printre altele, se mai spune în decizie că „Valan International Cargo Charter” SRL a deținut controlul asura „Aeroport Handling” S.A. doar 51 de zile calendaristice, dar ce s-a întamplat cu acestă companie de Stat după? Despre asta tot nu spune nimic.

2 gânduri despre „Preluarea „Aeroport Handling” S.A. și superficialitatea autorității vizate

    […] într-un articol anterior despre felul în care Consiliul Concurenței (CC) a autorizat una dintre concentrările economice […]

    Apreciază

    […] la punctul de vedere asupra acestei Decizii, expus aici-https://piconmoldova.com/2015/06/18/preluarea-s-a-aeroport-handling-si-superficialitatea-autoritatii-…, menționăm […]

    Apreciază

Lasă un comentariu