Rușii luptă cu pirateria

Publicat pe Actualizat pe

Foto simbol. Sursa: ТАСС
Foto simbol. Sursa: ТАСС
Una din instanțele de judecată moscovite a adoptat o decizie în cadrul primei cereri de judecată pentru încălcarea legii din domeniul pirateriei, obligînd site-ul http://pleer.com/ să elimine cîteva cîntece plasate pentru copiere fără acordul titularului de drepturi de autor, conform site-ului http://www.rbc.ru/. În cazul încălcării repetate site-ul poate fi blocat.
Adresarea în judecată a fost efectuată de o companie-fiică a renumitei companiei Warner Music Russia pentru a apăra drepturile grupului Artik&Asti, lucrările căruia urmează să fie eliminate de pe site.

Instanța a obligat pleer.com să elimine piesele menționate și să evite crearea condițiilor tehnice pentru plasarea, copierea și alte utilizări nelegale ale pieselor grupului menționat.
Acțiunea a fost posibilă de efectuat în urma modificării legii „Despre informație, tehnologii informaționale și protecția informației” intrate în vigoare la 1 mai 2015.
PICON comentează. Rusia este cunoscută ca una din țările cu un nivel înalt al pirateriei. Este cunoscută și mișcarea socială ”Anticopyright” care a pus bazele filosofiei anticopyright contrapunînd dreptul de autor cu dreptul accesului nediscriminatoriu la informație. Lupta cu pirateria în spațiul ex-sovietic a dat rezultate doar în cazurile, în care au fost aplicate măsuri comerciale împreună cu măsurile legislative. În domeniul audiovizual, de exemplu, doar la aplicarea politicilor diferențiate de prețuri pentru țările dezvoltate și cele slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare a fost posibilă diminuarea nivelului de piraterie în domeniul discurilor audio-vizuale.
Totodată, este cunoscut faptul că Internetul rusesc era pînă nu demult un loc foarte comod pentru lucrările piratate — audio, video, cărți, etc. Știrea menționată mai sus poate semnala o aruncare a autorităților ruse în altă extremă, extremă care ar limita substanțial și activitatea sitee-urilor de torente, activitatea cărora rămîne destul de controversată peste hotare, dar discuțiile despre ilegalitatea activității lor nu au fost încă finisate.
Sursa: Суд впервые признал сайт «пиратом» за распространение музыки

Lasă un comentariu